Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Varning för växlingsbedragare

Flera län i polisregion Nord har under senaste veckan haft besök av kringresande växlingsbedragare samt att i några fall har de även stulit cigaretter. Nu vill polisen varna för bedragarna och uppmana till uppmärksamhet.

Bedragarna har hittills uppmärksammats i Örnsköldsvik, Bureå, Luleå och Arvidsjaur. Enligt vad polisen vet in nuläget rör det sig om två olika konstellationer med följande tillvägagångssätt:

1: Två kvinnor samt en yngre man av utländsk härkomst. Tillvägagångssättet är likadant på alla platser de besökt. De köper in relativt billig vara, till exempel batterier, och betalar med en 1000 kronors sedel för strax efter komma tillbaka för att vilja göra ett återköp. Vid själva återköpet så är kvinnorna väldigt distraherande i sitt sätt mot kassapersonalen och efter en stund så kommer även den yngre mannen till kassan och bistår kvinnorna. Vid några tillfällen har man lyckats, dock inga större summor.

2: En man av utländsk härkomst, 35-40 år, kraftigt byggd. Mannen vill växla en stor bunt 100 kronors sedlar till 500 kronors sedlar. Han räknar sedelbunten och lämnar över den till kassörskan, för att sedan be att få tillbaka den för att efter lite ”dribblande” återigen ge kassörskan sedelbunten. Mannen får sina 500 kronors sedlar och lämnar butiken. När man sedan räknar kassan så saknas 2500 kronor.

Till toppen