Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Åklagare förstärker polisen

Polisens utredningsverksamhet får förstärkning av åklagare, enligt det uppdrag som regeringen gav i februari. I några fall kommer åklagare att tillfälligt anställas inom Polismyndigheten.

Inom fyra av landets sju polisregioner (Syd, Väst, Bergslagen och Mitt) kommer åklagare att anställas som polisiära förundersökningsledare. Det handlar om ett tiotal åklagare och den sammanlagda tidsperioden blir minst sex månader per polisregion. Det visar den redovisning av uppdraget som myndigheterna på onsdagen lämnade till regeringen. 

Åklagare kommer även att bistå

Förutom anställningar, kommer åklagare inom samtliga polisregioner att på olika sätt bistå i de brottsutredningar som leds av poliser. Exempelvis inrättas en särskild utredningsgrupp i Öst som består av en polisiär förundersökningsledare, cirka sex utredande poliser och en åklagarresurs. Denna grupp ska under sex månader arbeta av mängdbrottsärenden som ännu inte avgjorts inom ett av lokalpolisområdena i regionen.

Inom samtliga områden kommer särskilda utredningsgrupper att arbeta av äldre ärenden. Exempel på ärenden som ska utredas, redovisas och avslutas är bedrägerier, brott i nära relationer, våldtäkter samt vålds- och sexualbrott mot barn.

Pressmeddelande från Åklagarmyndigheten

Till toppen