Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Åtal för uppmärksammad våldtäkt på sociala medier

I dag väcktes åtal i det uppmärksammade målet kring den misstänkta våldtäkten som ska ha sänts live på Facebook den 22 januari. Med hjälp av flera vittnen och bilder har polis och åklagare kunnat lägga pusslet kring den här händelsen.

- Det är ovanligt att det är så många vittnen i en våldtäktsutredning. Ofta står ord mot ord, säger polisens presstalesperson Lisa Sannervik.

Det var i slutet av januari som en kvinna ska ha våldtagits i en lägenhet i Uppsala. Två män åtalas misstänkta för våldtäkt. En tredje man åtalas misstänkt för medhjälp till våldtäkt och grovt förtal. Männen misstänks även för ringa narkotikabrott för eget bruk. Utredningen visar också att kvinnan inte minns så mycket av händelsen på grund av att hon var påverkad av alkohol.

Händelsen kom till polisens kännedom efter att vittnen ringde polisen och larmade om att övergreppet sändes live i en sluten grupp på Facebook. Polisen kunde då ta sig dit och avbryta händelsen.

Utredningen har varit omfattande för att kunna sammanställa allt material och bilder som vittnen lämnat in till polisen. Själva live-sändningen har polisen ännu inte fått in från Facebook i USA. Polisen räknar med att kunna ta del av filmen så småningom, men i väntan på den har man med hjälp av många vittnen och bilder lyckats kartlägga händelsen ändå som gör att man bedömer bevisläget som mycket gott.

 

 

 

 

Till toppen