Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Åtal i utredning om grovt dopningbrott i Bergslagen

Hösten 2016 greps och anhölls en man i Karlskoga misstänkt för bland annat grovt dopningsbrott. Utredningen har vuxit till att förgrena sig över Sverige. Fredagen den 24 mars väckte åklagare åtal vid Örebro tingsrätt mot den 26- åriga mannen.

I slutet av november 2016 genomfördes en husrannsakan i mannens bostad i Karlskoga där det anträffades stora mängder dopningsmedel samt förpackningsmaterial. Beslaget var omfattande och visade sig innehålla preparat innehållande Androgena Anabola Steroider (AAS), tillväxthormoner och hormonhöjande preparat.

Åtalet innefattar även omfattande hantering av preparat via postpaket som skickats till ett stort antal personer spridda över Sverige. Verksamheten har varit i det närmaste yrkesmässig och till stor del bedrivits via internet. Hanteringen omfattar ca 1,3 miljoner doser till ett marknadsvärde om ca 3 miljoner kronor.

Polismyndigheten har med koppling till ärendet genomfört ett nationellt samordnat tillslag på ett antal orter i Sverige från norr till söder där ett tiotal personer misstänks ha hanterat större mängder dopningsmedel. Polisen i region Bergslagen har i samverkan med nationella operativa avdelningen (Noa) samordnat tillslagen som skett i samverkan med övriga polisregioner.

Syftet med det nationella gemensamma tillslaget är att tydligt visa för de som ägnar sig åt denna kriminella verksamhet att Polismyndigheten arbetar aktivt mot dopning som i många fall är kopplat till bland annat grova våldsbrott och andra grova brott. Dessa brott utgör ett stort och allvarligt samhällsproblem bland annat eftersom många kriminella är påverkade av dessa preparat då de begår grova brott mot liv och hälsa.

Polismyndigheten arbetar parallellt med frågan om att synliggöra problemen som dopning orsakar samhället. Straffen för dopningsbrott är lägre än för hantering av narkotiska preparat trots att skadeverkningarna går att jämföra.

Till toppen