Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Avtal ger möjlighet till gränskontroller på tågen

Sverige och Danmark har enats om ett avtal som ger svensk polis möjlighet att redan ombord på tågen mellan länderna kunna påbörja gränskontroller.

Överenskommelsen gör det möjligt för svensk polis att resa med tågen från Kastrup, för att sedan på svensk mark påbörja gränskontrollerna innan ankomsten till Hyllie.

-  Det är positivt att vi kunnat få till stånd ett samarbete mellan Sverige och Danmark, och att vi hittat en lösning som ger oss rätt att finnas på tågen på danskt territorium, även om kontrollerna inte kan utföras förrän vi är på svensk mark, säger Klas Friberg, tillförordnad regionpolischef i region Syd, och fortsätter:

-  Vi ska nu sätta oss in i hur överenskommelsen påverkar oss och vilka möjligheter den ger för svensk polis.

Polismyndigheten för sedan tidigare diskussioner med tågoperatörer och andra samarbetspartners om olika lösningar för att effektivisera resandet.

-  Vi är måna om att göra det vi kan för att på bästa sätt underlätta för pendlarna, som under lång tid påverkats av gränskontrollerna, säger Klas Friberg.

Till toppen