Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Felparkerade bilar bärgades bort vid nattlig insats

Med hjälp av Göteborgs kommun bärgades 31 felparkerade bilar bort i stadsdelen Bergsjön i Göteborg. Bilarna ägs av målvakter med stora skulder till samhället.

– På vissa håll är felparkerade bilar ett utbrett problem. Genom att vi och kommunen jobbar mer aktivt och tillsammans hoppas vi att de som använder sig av målvakter inser risken för att bli av med bilen, säger kommissarie Jonas Bertram vid polisen i Storgöteborg.

Målvakter står som ägare

De 31 personbilarna står nu uppställda på en särskild plats hos kommunen. Bilarna ägs av människor som ofta har skulder till staten eller kommunen men används istället av helt andra personer.

För att kunna få tillbaka sina bilar måste ägarna först betala sina skulder, vilket bilmålvakter mycket sällan gör. Istället kommer de bilar som blir kvar hos kommunen antingen att säljas av statliga Kronofogdemyndigheten eller skrotas, om de inte är värda tillräckligt mycket för att täcka myndigheternas kostnader för insatsen och hanteringen.

– Många av bilarna är obesiktigade och ofta i mindre bra skick så det är viktigt att få bort dem från trafiken. De boende i området brukar också uppskatta att bilarna försvinner, säger Bertram.

Skulder ger rätt att bärga

För att myndigheterna ska få transportera bort bilar på det här sättet krävs två saker: att ägaren har skulder till staten eller kommunen på minst 5 000 kronor och att bilen är felparkerad när den bärgas bort.

Det är ändringar i lagstiftningen sedan några år tillbaka som gör det möjligt för myndigheterna att ingripa mot målvaktsbilar på det här sättet. I Stockholm och Malmö gör myndigheterna redan detta med framgång men i Göteborg var det nu första gången som kommunen och poliser agerar tillsammans.

Till toppen