Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Gränsöverskridande samarbete gav klockrent resultat

En klocka som stals i Helsingborg kunde omhändertas av italiensk polis i samma stund som den misstänkta gärningsmannen landade på flygplatsen i Rom. Allt tack vare uppmärksamma och engagerade kollegor på PKC Syd och Internationella enheten Noa.

Det var i början av mars som en kvinna i Helsingborg ringde in till polisen för att anmäla att hon blivit bestulen på en klocka. Kvinnan berättade att hon misstänkte att klockan stulits av en manlig bekant till henne, som därefter åkt hem till Italien. Rebecca Månsson, operatör på PKC Syd, upprättade en anmälan om stöld och avslutade sedan samtalet med kvinnan. Men en stund senare tog ärendet ny fart då samma kvinna ringde tillbaka till PKC och berättade att den utpekade tjuven inte alls var tillbaka i Italien, utan befann sig på flygplatsen i Bryssel på väg till Italien.

Magnus Niklewski är förundersökningsledare på PKC Syd och den som fick ärendet på sitt bord. Ärendet påminde Magnus om ett annat ärende som han hört talas om där man framgångsrikt samarbetat med polis i andra länder och tänkte att det borde gå att nå framgång även i detta ärende eftersom att man visste var den utpekade mannen skulle befinna sig den närmsta tiden. Han fick ett tips av en kollega att kontakta en funktion inom polisen som kallas SPOC.

SPOC är en förkortning av Single Point of Operational Contact och är svenska polisens kontaktpunkt för internationella operativa ärenden. När Magnus ringde till SPOC så förklarade de att de skulle ringa till belgisk polis och se om det var möjligt med några operativa åtgärder på flygplatsen i Bryssel. Under tiden påbörjade Rebecca ett ingående förhör med målsäganden, enligt det nya utökade uppdraget för PKC.

En stund senare återkom SPOC till Magnus med ett negativt besked, planet i Bryssel hade redan bordats och de kunde inte stoppa planet från att lyfta för att plocka av mannen av planet. Men allt hopp var inte ute, planet skulle ju faktiskt landa någon gång, så nu vändes blicken mot Italien och den italienska polisen. SPOC förklarade också att det fanns tillräckligt med handlingsutrymme i ärendet eftersom att det handlade om fara i dröjsmål, varpå åklagare kunde kontaktas i ett senare skede. Det enda PKC Syd nu kunde göra var att vänta och se om den italienska polisen behövde några fler uppgifter.

Efter ett par minuter så ringde SPOC återigen upp Magnus för att försäkra sig om att den aktuella klockan verkligen tillhörde målsäganden, det var nämligen en italiensk polis på flygplatsen i Rom som behövde vara säker på att klockan inte tillhörde den utpekade mannen. Eftersom att Rebecca redan tidigare hållit ett ingående förhör med målsägaren så kunde Magnus tryggt svara att det var säkert att klockan tillhörde kvinnan. Den italienska polismannen nöjde sig med det svaret och började fundera på hur han bäst skulle konfrontera mannen.

Och strax innan klockan elva på kvällen, ungefär tre timmar efter att PKC Syd fick kännedom om att mannen befann sig i Bryssel, kontaktade SPOC återigen Magnus och berättade att den aktuella klockan nu fanns i tryggt förvar hos italiensk polis. Enligt uppgift ska konfrontationen på flygplatsen ha gått lugnt till och den nu misstänkta gärningsmannen lämnade över klockan omgående.

Lagens långa arm är lång, och med lite hjälp utifrån så blir den ännu längre. 2030 kilometer om man vill vara exakt.

-Det är många aspekter som bidragit till det lyckade utfallet i det här ärendet, säger Magnus Niklewski och fortsätter;
-Våra regionala köer gjorde så att målsägande hamnade på samma ställe när hon ringde in med den avgörande uppgiften. Vårt utökade uppdrag för PKC gjorde att Rebecca snabbt kunde hålla ett ordentligt förhör med målsägaren, och allt det engagemang som finns hos vår personal, från regionvakthavande befäl på ledningscentralen till operatörerna på PKC Syd och personalen på SPOC, gjorde att vi aldrig gav upp ärendet.

Till toppen