Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Hjälp polisen att försvåra för inbrottstjuvar.

Under sportlovet när många är bortresta finns en förhöjd risk för bostadsinbrott. Polisen uppmanar därför boende att kontakta polisen om de ser något misstänkt i sitt bostadsområde.

- Vi har haft en positiv utveckling med minskade bostadsinbrott under det förra året. Den senaste tiden har vi haft några bostadsinbrott, bland annat i bostadsområdena Skiljebo och Hemdal, säger Lars Jansson, t f lokalpolisområdeschef i Västerås.

Han fortsätter;

- Det är ju ett sportlov som pågår och en del är bortresta. Vi har indikationer på att kringresande kriminella personer kan utnyttja tillfället för att begå inbrott, säger han.

Det har en brottsförebyggande effekt att boende intresserar sig vad som händer i sitt bostadsområde och vilka som uppehåller sig där. Inbrottstjuvarna vill naturligtvis inte att någon ska uppmärksamma att de syns i bostadsområdet.

Det är också en framgångsfaktor att inbrottstjuvarna kan gripas i direkt anslutning till att ett inbrott sker – att boende hör av sig till oss när de ser något som väcker deras uppmärksamhet.

Historiskt har ytterområden och bostadsområden i nära anslutning till större genomfartsleder haft större risk att drabbats av bostadsinbrott. Sannolikt är anledningen att ha nära till flyktväger efter begånget brott.

- Vi är tacksamma för alla som ringer och tipsar oss om sina iakttagelser, utan de boendes hjälp blir vårt arbete svårare. Vi har ett exempel från Irsta där vi kunde gripa inbrottstjuven tack vare att boende var uppmärksamma och ringde direkt till polisen, fortsätter Lars Jansson.

Ser du som boende något som väcker din uppmärksamhet eller uppfattas som avvikande tag kontakt med polisen på telefonnummer 114 14 och berätta om dina iakttagelser. Vid pågående brott ring alltid 112.

Till toppen