Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Inre utlänningskontroller genomförs i Norrbotten

Det har kommit till polisens kännedom att människor som fått avslag på sin asylansökan i Finland har valt att resa tillbaka över gränsen till Sverige. Med anledning av detta gör polisen inre utlänningskontroller i Norrbotten.

På grund av ett ökat migrationsinflöde från Finland genomför polisen nu inre utlänningskontroller i Haparandaområdet. I nuläget handlar det om ca ett 50-tal personer per vecka som passerar över gränsen från Finland in i Sverige och som eventuellt inte har tillstånd att vistas i landet.

De personer som inte har tillstånd att vistas i Sverige kan antingen välja att söka asyl eller så kan polisen fatta beslut om avvisning och förvar. Vid beslut om förvar, ordnar polisen transport till Gävle, där närmaste förvar finns.

När polisen möter en människa som uppger att han/hon vill söka asyl i Sverige hjälper polisen den asylsökande att få kontakt med Migrationsverket. Migrationsverket hanterar asylansökningarna och mottagandet av den sökande.

 

Frågor från media besvaras av Kristina Lantto, kommunikatör, tel. 010-568 35 30.

Till toppen