Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Laglöshet på nätet blir teaterföreställning

En undre värld på nätet där vuxna söker kontakt med barn i sexuellt syfte är en växande brottslighet som polisen hanterar. Ämnet tas upp i en ny föreställning på Dramaten i Stockholm.

Där har regionpolischef Carin Götblad tillsammans med gruppen nätbaserade sexuella övergrepp mot barn i region Mitt varit bollplank i arbetet med uppsättningen. Regissören Lena Endre kontaktade Carin Götblad för att få lära sig mer om den här typen av brottslighet. Föreställningen ”The Nether” handlar om en virtuell värld och ställer obekväma frågor om moral och den moderna teknikens möjligheter. I ett av rummen i den virtuella världen utreder polisen misstänkta övergrepp som sker via nätet där gärningsmännen begår grova brott och kan vara anonyma. En undre värld på nätet helt enkelt.

- Större delen av den här världen som föreställningen tar upp finns redan. Det är det som vi inom polisen ser. Alla möjligheter med internet och den fiktiva världen har en baksida. Det är att vi har så mycket grov brottslighet, säger regionpolischef Carin Götblad.

Hon säger att forskare uppskattar att 10 000-tals barn per dag runtom i världen blir utnyttjade sexuellt av gärningsmän som söker kontakt med barnen via nätet.

- Men det är bara en grov uppskattning. Det vi behöver är modiga människor som vågar väcka debatten, öka medvetenheten och diskutera det här.

Bara det senaste året har gärningsmännens tillvägagångssätt för att kontakta barnen på nätet ändrats, menar Carin Götblad.

- Tidigare var modus att man kontaktade och byggde en relation med barnet. I dag skickar man ut mejl via mobilen till ett par hundra barn och påstår saker om att det finns nakenbilder på barnet och hotar med att bilderna ska visas för hela världen. Några barn blir jätterädda.

Om ett barn blivit utsatt för brott på nätet och det polisanmäls kan det resultera i något mycket större, säger Carin Götblad.

- En enda anmälan när vi tittar i IP-adresser kan göra att vi hittar 150 utsatta barn som en pedofil haft kontakt med ett år eller mer. Men barnen vågar inte berätta det här för sina föräldrar.

En ny EU-dom som kom i slutet av förra året gör att teleoperatörer inte längre är skyldiga att lagra IP-adresser i sex månader som tidigare, vilket hindrar polisens utredningsarbete, säger Carin Götblad.

- Över hälften av våra ärenden kan vi inte gå vidare med på grund av det här.

Regeringen utreder just nu frågan om datalagring med anledning av EU-domen i december förra året. Den utredningen ska redovisas i början av oktober. 

Till toppen