Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Läsplattor hittades med sökfunktion

Vid ett inbrott i Deromeskolan i Varberg stals ett stort antal läsplattor och datorer. Med hjälp av bra sökfunktion och en driftig it-ansvarig på skolan har sju av läsplattorna hittats i Kosovo.

Det var den 19 januari som inbrottet på Deromeskolan upptäcktes. Läsplattor och datorer till ett stort värde saknades. Tidigt morgonen efter hittades datorväskor slängda i södergående riktning utmed E22 utanför Lund. Vid kontroll visade det sig att väskorna kom från inbrottet i Varberg.

Hittades med hjälp av sökfunktion

Suzanne Redenfors är förundersökningsledare i Varberg och den som fick ärendet.
– Jag tog kontakt med Caroline Sandö som är it-ansvarig på Deromeskolan för att fråga om det fanns sökfunktioner installerade i läsplattorna och datorerna, säger hon.

Caroline Sandö tog snabbt tag i frågan. Det fanns sökfunktion installerad och den visade att en av läsplattorna fanns i Kosovo. Det var dock svårt att se exakt var.
– Med de här uppgifterna skrev jag en begäran om åtgärd i utlandet, säger Suzanne Redenfors.

Kontakt med polisen i Kosovo

Efter kontakt med Lena Jonsson som är polisens sambandsman i Kosovo fick Suzanne beskedet att polisen i Kosovo är beredda att agera om de får en mer specifik adress.

Caroline på Deromeskolan, Lena i Kosovo och Suzanne höll kontakten. Efter hand kopplades fler läsplattor upp i samma kvarter i Kosovo. Lena som befanns sig på platsen fick apple-id och lösenord för att om möjligt få närmare positionering på dem.
– Lena beskrev området där läsplattorna positionerades som ett kvarter i staden Pristina fullt av små databutiker som inte är större än en klädgarderob. Det var därför svårt att få en exakt adress i sökfunktionen, säger Suzanne Redenfors.

Omfattande polisarbetet

Polisen i Kosovo la ner mycket arbete på att hitta läsplattorna. Fyra läsplattor kunde slutligen lokaliseras till en butik i området. Där gjordes husrannsakan och ägaren till butiken greps. Efter förhör med honom kunde ytterligare tre läsplattor hittas – alla sju kom från inbrottet i Deromeskolan.
– Butiksägaren är misstänkt för häleri, han har uppgett för polisen att han köpt läsplattorna och att han skulle sälja dem vidare. Polisen i Kosovo driver detta ärende och det ska hållas fler förhör med honom för att utreda eventuell koppling till Sverige, säger Suzanne Redenfors.

Sökfunktion installerad och driftig IT-ansvarig

Suzanne Redenfors är tacksam för det goda samarbetet med Deromeskolan och polisen i Kosovo.
– Det är många som gjort ett otroligt bra arbete i hela den här utredningen. Det allra viktigaste är så klart att det finns teknik installerad som gör det möjligt att spåra det som stjäls. I det här fallet var det så och tack vare det så kunde vi veta var vi skulle söka läsplattorna.

– Dessutom var polisen i Kosovo positiva från början och har gjort ett mycket bra jobb. Med skolans sökfunktion och genom gediget polisarbete och uthållighet kunde de hitta läsplattorna i en liten butik i centrala Pristina i Kosovo.

Läsplattorna finns nu hos sambandsmannen Lena Jonsson i Kosovo. Så snart det är möjligt kommer de att skickas till Sverige och till sina ursprungliga ägare.

Till toppen