Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisens arbete inför matchen IFK Norrköping-Hammarby

I helgen är det allsvensk premiär i fotboll, och IFK Norrköping tar emot Hammarby IF på Östgötaporten. Matchen spelas på söndag, med start 17.30. Polismyndigheten har bedömt matchen som en särskild händelse.

Det övergripande målet för den polisiära insatsen är att alla upplever evenemanget som välkomnande, tryggt, säkert och stämningsfullt. Enligt arrangören har det sålts cirka 15 000 biljetter, vilket betyder att arenan ser ut att bli så gott som fullsatt.

- Redan här i den allsvenska premiären har vi en av årets största publikmatcher i Norrköping. Vi både tror och hoppas att det blir en riktig folkfest, säger polisens kommenderingschef Robert Wallén.

Polisen arbetar utifrån fyra konfliktreducerande principer:

 1. Kunskap
  Polisens arbete behöver vara kunskapsbaserat. Vid ett idrottsevenemang innebär det att ha kunskap om olika grupperingar som förväntas delta och underlätta för dem att nå sitt mål – i det här fallet att se på fotboll.
 2. Underlättande
  Målet är att underlätta för alla som vill kunna se på matchen. Men att underlätta kan ibland innebära att begränsningar blir nödvändiga. Att göra en trafikomläggning kan ses som en begränsning men samtidigt också ett underlättande för att så många som möjligt på ett tryggt och säkert sätt ska kunna se på fotboll.
 3. Kommunikation
  Polisen arbetar aktivt med kommunikation för att skapa relationer till deltagare i ett evenemang vilket lägger en grund för ett fortsatt konfliktförebyggande arbete. Kommunikationen bör ske under alla skeden av en insats och den kan ha särskilt stor betydelse när ett lugnt läge börjar övergå till ett oroligare.
 4. Differentiering
  Väldigt få söker våld. Att snabbt skilja ut ordningsstörare från dem som enbart vill se på fotboll är viktigt för att inte andra ska dras in i konflikten.

Påverkan i Norrköping

Matchen kommer att innebära en viss trafikpåverkan i anslutning till arenan, och på större gator mellan arenan och resecentrum. Publik som har möjlighet uppmanas att lämna bilen hemma och istället gå, ta cykeln eller åka buss till matchen.

Mycket människor på en begränsad yta innebär också att det finns risk för ordningsstörningar. Det är arrangören, IFK Norrköping, som ansvarar för ordningen inne på Östgötaporten och på de platser som ligger i direkt anslutning till arenan.

Det kommer att finnas ordningsvakter på plats och polisens uppgift är att tillsammans med arrangören arbeta för ett tryggt och säkert arrangemang.

Polisen arbetar långsiktigt med att stärka den positiva supporterkulturen och därigenom minska otryggheten, brott och ordningsstörningar vid idrottsevenemang. Fotboll och andra idrottsevenemang ska vara en välkomnande och positiv publikfest för alla. 

Presskontakter:
Björn Öberg, presstalesperson på plats, 010-56 656 38.
Tommy Thorngren, kommunikatör, 010-56 675 26.

Till toppen