Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Unga i fokus på världsnaturdagen

Den 3 mars är det FN:s världsnaturdag som ska öka medvetenheten om vilda djur och växter. Inte minst ur ungas perspektiv.

Nästan en fjärdedel av världens befolkning är mellan 10 och 24 år gammal. Årets tema för världsnaturdagen, eller World Wildlife Day, är därför att lyssna till och uppmuntra ungdomar runt om i världen att samla sina krafter mot det pågående hotet mot vilda djur och växter.

I Sverige samarbetar polisen med flera myndigheter mot så kallade artskyddsbrott, bland annat Länsstyrelsen, Naturvårdsverket, Jordbruksverket, Tullverket och Kustbevakningen. Ett av polisens uppdrag är att upptäcka, förebygga och utreda artskyddsbrott.

– Artskyddsbrott innebär att man bryter mot någon av de regler som finns till skydd för vilda djur och växter. Det kan exempelvis handla om att skada fridlysta djur eller växter i den svenska naturen. Det kan även handla om att importera, köpa eller sälja sådana arter som är skyddade enligt internationella regler, bland annat CITES-konventionen, säger Filippo Bassini, nationella operativa avdelningen.

Alla kan hjälpa till

Som privatperson kan du till exempel komma i kontakt med produkter av hotade arter på semesterresan eller via internethandel. Exempel på sådana produkter kan vara en gitarr av hotade träslag, en drömfångare av rovdjursfjädrar, en hudkräm av en sällsynt växt eller rom från stör.

– Som privatperson kan man hjälpa till att stoppa den illegala handeln genom att inte köpa eller sälja produkter tillverkade av delar av hotade växter eller djur, vare sig man är utomlands eller handlar med sådana varor hemma i Sverige, säger Filippo Bassini.

Läs mer om världsnaturdagen på Jordbruksverkets webbsida
Så arbetar polisen mot artskyddsbrott
Lagar och fakta om artskyddsbrott

Till toppen