Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Varning för ny brottsmetod riktad mot företag

Polisen har fått kännedom om en brottsmetod där en restaurang ombeds att förmedla pengar från ett utländskt företag. Det kan röra sig om ett försök till penningtvätt.

En restaurang i Falun fick en beställning för ett större sällskap människor via mejl från någon som påstod sig komma från ett engelskt företag. När man hade kommit överens om alla detaljer och pris fick man sedan ett ytterligare mejl. Där tillfrågades restaurangen om de kunde ta emot betalningen för alla de kostnader som sällskapet skulle ha i Sverige med bland annat resor och hotellnätter. Restaurangen ombads att skicka pengarna vidare till de företag som skulle ha dem.

Enligt Polismyndigheten kan detta vara ett försök att få restaurangen att tvätta brottspengar. Hade restaurangen tagit emot pengarna och skickat dem vidare hade de kunnat bli misstänkta för penningtvättsbrott.

Polisen vill med detta varna restauranger och andra företag för att inte ta emot och förmedla pengar från kunder.

För mer information eller om du har tips att lämna, vänligen ring 114 14, och be om att få prata med din lokala bedrägerigrupp.

Till toppen