Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

10 års fängelse för grov våldtäkt mot barn

41-årig man från Norduppland dömdes på torsdagen för att förmått flickor att filma grova övergrepp på sig själva via nätet.

Genom sin dator har mannen ha tagit kontakt med 27 barn i utlandet och genom hot fått dem att utföra sexuella handlingar framför en webbkamera. Domen är unik i sitt slag då det är första gången någon fälls för grov våldtäkt mot barn där övergrepp skett via nätet.

Det är polisens Nationella it-brottscentrum som har drivit utredningen i samverkan med FBI, kanadensisk och brittisk polis.

– Vårt jobb har handlat om att kartlägga, samla bevis och identifiera de utsatta barnen. Det är alltid en utmaning att bedriva en utredning då brottsoffer finns i olika länder. God samverkan med våra kollegor utomlands har bidragit till att vi lyckats komma i mål, säger kriminalinspektör Jörgen Lindeberg, vid nationellt it-brottscentrum på nationella operativa avdelningen, Noa.

Bland bevisningen mot mannen finns USB-minnen, analyser av hårddiskar och loggar från olika sociala medier-plattformar.

– Domen är oerhörd viktig för så här ser världen ut i dag. Vi måste ha verktyg för att kunna skydda varje barn. Den här domen är en tydlig markering, säger Jörgen Lindeberg.

Till toppen