Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Bra polisarbete bakom dom i människohandelsärende

Den 21 november dömdes två bulgariska medborgare till flera års fängelse för människohandel i Örebro tingsrätt. Bakom domen ligger ett framgångsrikt polisarbete av polisen i Bergslagen.

Det var i en fallfärdig industrifastighet vid Mossgruvan i Ljusnarsbergs kommun, som var centrum för den brottsliga verksamheten. Målsägarna hade lockats till Sverige och Mossgruvan i Ljusnarsbergs kommun med löfte om byggjobb, men det visade sig vara tiggeri de skulle syssla med. De tvingades tigga samt bo och leva under usla förhållanden.

Det började med att gränspolisen i Bergslagen som gjorde ett tillslag i januari. Efter deras insats misstänktes att det förekom brottslighet i området. Efter tillslaget hölls mängder av förhör med de misstänkta och målsäganden.

- Tillsammans med åklagaren var vi några utredare som reste till Bulgarien och med hjälp av bulgarisk polis, så förhördes personer. Själva förhören hölls av inhemsk polis och vi fick sitta med och lyssna, säger en av utredarna i Polisregion Bergslagens människohandelsgrupp.

En viktig pusselbit var den dagbok som togs i beslag och som innehöll viktiga uppgifter om hur mycket pengar som tiggeriet hade dragit in.

Samarbetet med andra myndigheter och kommunen samt bulgarisk polis har varit en viktig del i att nå framgång i ärendet. Utredarna pekar särskilt på stödet de har fått från regionkoordinatorn för människohandel, som ordnade bl a boende för målsäganden och gjorde dem motiverade att berätta i förhör och under domstolsförhandlingarna.

En annan framgångsfaktor är att utredningen har fått den tiden, som behövdes för att slutföra utredningen.

Fakta om domen

De två bulgariska männen döms till fängelse i fyra år och sex månader. Minimistraffet för människohandel är två år, men rätten anser brotten så omfattande att straffvärdet höjs betydligt. De får räkna av fyra månader de suttit häktade.

Männen utvisas också och förbjuds att återvända till Sverige under en tioårsperiod. De ska också betala skadestånd på sammanlagt över 370 000 kronor till sju av brottsoffren.

Ursprungligen misstänktes också en kvinna i 30-årsåldern för medhjälp. Men bevisningen mot henne var för svag, varför åtalet lades ner (TT).

Till toppen