Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Färre resurser - lugnare matcher

Supporterpoliserna Gorgin Shoai och Imran Elahi är länken mellan polisen och supportrarna i Malmö.

Det är oktober månad. Det är måndag. Det är också matchdag för Malmö FF och en intensiv arbetsdag för supporterpoliserna Gorgin Shoai och Imran Elahi. Motståndet i dag är Stockholmslaget AIK och polisen bedömer att det är en så kallad högriskmatch, där risken för ordningsstörningar och konfrontationer mellan de olika supportergrupperna är stor.

Redan på förmiddagen fick supporterpoliserna information om att tre bussar med supportrar lämnat huvudstaden tidigt på morgonen. Det är viktigt att fånga upp bussarna för att veta vart de tar vägen, innan de nått centrala Malmö.

- De ska inte få ta sig in på MFF-supportrarnas område runt Möllevången. Vet vi var bussarna är och var de tar vägen får vi en lyckad matchdag, säger Gorgin Shoai som arbetat som supporterpolis i sju år.

Då det ofta krävs mycket polisiära resurser vid en högriskmatch arbetar polisen i en särskild kommendering som leds av en kommenderingschef. Till sin hjälp har denne en stab, bestående av olika specialistkompetenser, och det operativa arbetet leds av en insatschef. En av supporterpolisernas viktigaste uppgifter vid en högriskmatch är att förse kommenderings- och insatscheferna med information för att de ska kunna göra en riktig bedömning av hur mycket resurser som kommer att behövas och hur arbetet ska läggas upp.

- Det är viktigt att vi får rätt lägesbild så att vi kan förmedla den vidare och trycka på det vi tycker är viktigt för att det ska bli en bra kommendering för alla inblandade, säger Gorgin Shoai.

Alla län som har elitlag inom fotboll eller ishockey har supporterpoliser. Funktionen ser olika ut i landet, men i Malmö arbetar Gorgin Shoai och Imran Elahi heltid med sitt uppdrag som består i att samarbeta med både klubbarna och dess supportrar.

- Man behöver inte kunna allt om fotboll eller hockey, men det är en fördel om man pratar samma språk som supportrarna, säger Imran Elahi som arbetat som supporterpolis sedan 2012.

Vid 15-tiden, just som Gorgin Shoai och Imran Elahi är på väg att åka mot Möllevången för att följa Malmös supportrar kommer informationen att en av bussarna från Stockholm är på väg till Kristianstadsgatan, ett stenkast ifrån de platser där hemmalagets supportrar samlas. Polisen kan dock lokalisera samtliga bussar på motorvägen innan de når Malmö och de guidas till en annan plats, där Stockholmssupportrarna kan samlas utan möjlighet till konfrontationer med hemmasupportrarna.

- De senaste åren har mötena i Malmö ändå varit relativt lugna. Polisen har genom sitt arbete undvikit att de båda grupperna kunnat nå varandra för konfrontationer, säger Gorgin Shoai.

Imran Elahi på Möllevångstorget.

Supporterpoliserna har byggt upp ett förtroende bland supportrarna och vet vilka som är de ledande figurerna. Vid samlingsplatserna runt Möllevången kommer flera supportrar fram och pratar om kvällens match, samtidigt som Gorgin Shoai och Imran Elahi via radion förser insatschefen med uppdaterade lägesbilder om hur många Malmösupportrar som samlats och hur stämningen är. Med en fot i varje läger är supporterpoliserna länken mellan polisen och supportrarna, en balansgång som inte alltid är så lätt.

- Vi har en relation till de här människorna och kan inte använda batong mot dem ena dagen och sen ringa nästa dag och fråga hur många bussar med supportrar som ska åka till nästa bortamatch, säger Gorgin Shoai.

Även om det krävs fingertoppskänsla och flexibilitet har supporterpoliserna gjort klart vilka spelregler som gäller: så länge supportrarna sköter sig får de vara ifred, men bryter de reglerna kommer polisen att ingripa.

- Om de passerar gränsen så agerar vi. Det handlar om att vara ärlig och stå för det man säger, säger Imran Elahi.

Klockan 17.30 börjar ett 70-tal Malmösupportrar sin marsch mot stadion. Idag är de inte lika många som om det hade varit en helgmatch. Gorgin Shoai och Imran Elahi följer marschen på nära håll. När man kommer fram till stadion försöker några hemmasupportrar bryta sig loss och nå bortasektionen, men de stoppas snabbt av polisens rytteri och får sälla sig till de andra vid hemmalagets insläpp.

Gorgin Shoai på Swedbank stadion.

När ljudet från domarens visselpipa drar igång den näst sista av Malmö FF:s hemmamatcher för säsongen är drygt 21 000 åskådare på plats. Precis som vanligt är också supporterpoliserna på plats nära hemmasektionen om det skulle hända något.

- Vinningen med att ha supporterpoliser är att vi inte blir överraskade och att vi har klara spelregler. Utan den informationen vi får och för vidare skulle polisen arbeta i blindo och alltid behöva använda väldigt mycket resurser eftersom vi inte skulle veta vilka grupperingar som finns, hur många de är och vad de tänker göra. Vi får alltså lugnare matcher med färre poliser, säger Gorgin Shoai.

 

Till toppen