Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Framgångsrikt gemensamt gränssamarbete

Över 700 gripna människosmugglare, 4000 förfalskade resedokument och stora beslag av hasch och cigaretter. Det är några av resultaten hittills i år, från EU:s samordnade gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex, där Sverige ingår.

Sverige ingår i Schengensamarbetet, vilket innebär att andra medlemsländers yttre gräns i förlängningen även är Sveriges, och vice versa.

Varje år deltar Sverige i olika gränskontrollerande operationer, samordnade av EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex. Det övergripande nationella ansvaret för Frontex-samarbetet ligger hos gränspolissektionen på Noa.

– Samarbetet sker på flygplatser, landgränser och till havs, och merparten av det svenska deltagandet i operationerna sker i Medelhavet. Där är huvuduppgiften gränsövervakning och gränskontroll, men arbetet innebär också att rädda migranter i sjönöd från överfulla gummibåtar, säger Patrik Engström, chef för polisens nationella gränspolissektion.

Det gemensamma gränssamarbetet har resulterat i att ett stort antal personer misstänkta för smuggling av människor, narkotika eller cigaretter har kunnat gripas. 

Under årets tio första månader har över 4000 förfalskade resedokument upptäckts, cirka 3500 stulna bilar anträffats, och nästan 126 000 kilo hasch och 168 000 000 cigaretter har tagits i beslag. Dessutom har över 700 misstänkta människosmugglare, och trettiotalet personer som rest i terrorsyfte, gripits.

Andra svenska myndigheter som är med och deltar i detta arbete är bland annat Kustbevakningen och MSB.

Till toppen