Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Insats för att återta Klarakvarteren i Stockholm

Företagare och allmänhet upplever att Klarakvarteren blivit tryggare, tack vare en akutinsats som bygger på samverkan och ökad polisnärvaro.

Klarakvarteren har länge haft problem med öppen droghandel, öppet narkotikabruk, ordningsstörningar, vissa ensamkommande unga utan vårdnadshavare och andra utsatta unga. Under våren och sommaren eskalerade situationen, och beslut fattades om att göra en koncentrerad polisinsats i området.

– Något behövde göras för att återta marken och göra Klarakvarteren trygga för allmänheten och för dem som arbetar där, säger Måns Gauffin, kommunpolis i lokalpolisområde Norrmalm och biträdande polisinsatschef för insatsen.

Insatsen består av fler poliser på plats och samverkan med olika aktörer knutna till Klara, bland annat säkerhetspersonal från hotell, affärsinnehavare, väktare och representanter från Stockholms stad som ungdomsjouren och Fält och Fritid. Gruppen träffas en gång i veckan för att rapportera vad som hänt sedan sist. Genom deltagarnas stora kontaktnät har det också gått snabbt att åtgärda praktiska brister som exempelvis dålig belysning.

Brottsligheten kan ha minskat

Gruppen upplever att Klarakvarteren blivit tryggare, men att ordningsstörningarna på Vasagatan och på Centralstationen har ökat.

– Även om delar av brottsligheten kan ha flyttat på sig, kan brottsligheten totalt sett ha minskat, säger Måns Gauffin.

Insatsen pågår under en begränsad tid. Vad händer sedan?

– Vi kommer inte att lämna platsen, men kan inte säga numerären på poliser. Det är också viktigt att behålla den här samverkansgruppen. Snart är det dags för julinsatsen i Stockholm city och då har vi stor nytta av att ha kontakt med varandra, säger Måns Gauffin.

Fakta: Klarakvarteren innefattar de västra delarna av Klarabergsgatan, Klara kyrka och kyrkogården, Centralstationen och förbindelsegång till T-centralen. I insatsens som omfattar fyra veckor arbetar cirka 20 poliser i treskift.
Samverkansgruppen har bestått av bland annat Stockholm stad (Socialförvaltningen med ungdomsjouren och uppsökarenheten, kulturförvaltningen, Kulturhuset), City i samverkan, MTR och Åhlens.


 

Till toppen