Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.

Man dömd för närmare 10 000 bluffakturor

Mannen skickade ut över 10 000 bluffakturor om påstådda felparkeringsavgifter. Hundratals betalade – men tusentals valde istället att polisanmäla mannen. Nu har mannen dömts till tre års fängelse för grovt bedrägeri.

Under en höstvecka förra året fick över 10 000 företag och personer falska fakturor på 930 kronor vardera. Avsändare var Parkeringsinkasso Svenska AB. Många reagerade på avgiften och försökte förgäves komma i kontakt med företaget. 

– Det är oerhört viktigt att man reagerar på en faktura som inte stämmer. Själva brottsidén är att genom massutskick tjäna pengar på att folk slarvar med att kontrollera sina fakturor, säger Jan Granqvist, chef på polisens bedrägerisektion i Stockholm.

Kunde tjänat nio miljoner kronor
Hundratals mottagare valde ändå att betala fakturorna till ett totalt värde av flera hundratusentals kronor. Hade samtliga betalt skulle det ha rört sig om över nio miljoner kronor i intäkter för de falska fakturorna. Bedrägeriet uppmärksammades snabbt i media och Svensk handel satte upp företaget på deras varningslista.

– Tack vare att vi tidigt fick in polisanmälningar kunde vi spärra bluffbolagets konto och förhindra att fler lurades att betala in pengar, säger Jan Granqvist.

Samtidigt som många valde att betala, polisanmälde över två tusen företag och personer Parkeringsinkasso Svenska AB.

Genom en snabb handläggning av polis och åklagare har nu mannen bakom bluffbolaget dömts till tre års fängelse för grovt bedrägeri. Samtliga målsägande som har betalt fakturorna har fått tillbaka pengarna.

Till toppen