Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Mindre fylla på fotbollsmatcher

Projektet Fotboll utan Fylla redovisar positiva resultat efter årets säsong – 22 000 färre kraftigt berusade besökare på arenorna.

– Det är mycket glädjande att vi nått ett så pass bra resultat på så kort tid, ett år, säger Susanne Yhde, en av polisens representanter i projektet.

En alkoholmätningsstudie, en så kallad blåsstudie, genomfördes mellan april och oktober 2015 under åtta matcher. 3 287 besökare ingick i studien och det visade sig att 50 procent av alla kontrollerade besökare hade druckit alkohol och 10 procent uppnådde 1 promille eller mer.

Vid en motsvarande studie i år kunde konstateras:

  • en minskning av antalet besökare som druckit alkohol, från 50 till 43 procent
  • ett minskat medelpromille på de undersökta, från 0,63 till 0,57 promille
  • minskat antal kraftigt berusade, från 10 till 6 procent
  • ökad andel nekade inträden, från 32  till 57 procent
  • ökad andel nekade inköp av alkohol inne på arenorna, från 32 till 57 procent

Sammantaget ger resultatet att 22 000 färre kraftigt berusade har kommit in på arenorna. Alla minskningar anses statistiskt signifikanta.

– Det fortsatta arbetet, med bland annat fler utbildningsinsatser, att ta fram en metodhandbok och möjligheten att sprida projektet till andra klubbar och idrotter känns oerhört stimulerande, säger Susanne Yhde.

Om projektet Fotboll utan Fylla

Syftet med satsningen är att skapa en så positiv fotbollsupplevelse för så många som möjligt genom att minska andelen kraftigt berusade på fotbollsmatcher och också förändra attityden till alkohol i samband med fotboll.

I projektet deltar STAD, IQ (fristående dotterbolag till Systembolaget AB), Polisen, AIK, Hammarby, Djurgården, Friends Arena och Tele2 Arena vilket också inkluderar alla kiosk och restaurangägare på de båda arenorna. Beroendecentrum har under året också involverats i samarbetet.

Läs mer om projektet Fotboll utan Fylla.

Till toppen