Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Nationell trygghetsundersökning nu på lokalpolisområdesnivå

Den första nationella trygghetsundersökningen som brutits ned på lokalpolisområdesnivå är nu klar. – Den ger oss indikationer i vårt lokala trygghetsarbete som sker i samverkan, säger Torbjörn Johansson, bitr. regionpolischef i polisregion Öst.

Polismyndigheten får idag den 15 november resultatet från den nationella trygghetsundersökningen NTU Lokal, som är en utveckling av den nationella trygghetsundersökningen (NTU). Undersökningen har genomförts av Brottsförebyggande rådet (Brå) på polisens uppdrag. Resultatet är nedbrutet på lokalpolisområde och innefattar ett antal kommuner i varje område.

Faktaruta - vilka kommuner som ingår i respektive lokalpolisområde

- Undersökningen visar att polisregion Öst ligger ganska lika jämfört med övriga riket. Förtroendet för hur polisen bedriver sitt arbete ligger något högre än det nationella snittet. Det krävs dock återkommande mätningar för att vi ska kunna dra några säkra slutsatser. Undersökningen är en viktig första mätning som i år mest kan ge oss indikatorer för vårt lokala trygghetsarbete som sker i samverkan, säger Torbjörn Johansson, biträdande regionpolischef i polisregion Öst.

NTU Lokal innehåller, liksom NTU, frågor om förtroendet för rättsväsendet, otrygghet, utsatthet för brott och brottsutsattas erfarenheter av rättsväsendet. NTU Lokal har även kompletterats med ett antal frågor om bland annat specifika lokala problem som allmänheten upplever och om utsatthet för bedrägerier, sexualbrott, hot och kränkningar på internet. Sammantaget gör skillnaderna i de båda enkäternas konstruktion och frågemetod att det inte går att jämföra resultaten i NTU Lokal med reguljära NTU.

 

Faktaruta över vilka kommuner som ingår i respektive lokalpolisområde (LPO)

Polisområde Södermanland
LPO Katrineholm: Katrineholm, Flen och Vingåker.
LPO Eskilstuna: Eskilstuna och Strängnäs
LPO Nyköping: Gnesta, Nyköping, Trosa och Oxelösund

Polisområde Östergötland
LPO Motala: Boxholm, Mjölby, Motala, Vadstena och Ödeshög
LPO Linköping: Kinda, Linköping, Ydre och Åtvidaberg
LPO Norrköping: Finspång, Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik

Polisområde Jönköping
LPO Höglandet: Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås och Vetlanda
LPO södra Vätterbygden: Habo, Jönköping och Mullsjö
LPO Värnamo: Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo

 

Till toppen