Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

PO-chef Tomas Rosenberg ny chef på HR

Efter tre år som polisområdeschef för sydvästra Götaland rekryteras Tomas Rosenberg till HR. ”Det har varit ett svårt beslut – jag trivs bra i min nuvarande roll”, säger Rosenberg som kommer att arbeta i båda uppdragen tills hans ersättare är på plats.

Tomas Rosenberg har formellt sett redan tillträtt den nya funktionen, som chef för enheten chef- och medarbetarskap på HR där han får det strategiska ansvaret för polisens långsiktiga kompetensförsörjning. Men han kommer att stanna kvar som polisområdeschef i sydvästra Götaland tills en ny områdeschef är rekryterad och på plats, sannolikt en bit in på nästa år. Under den tiden kommer han att jobba i båda uppdragen.

Rekryteringen av en ny ordinarie polisområdeschef kommer att starta omgående, uppger regionpolischef Carina Persson.
– Tomas har gjort en stark insats som polisområdeschef och i regionens ledningsgrupp. Jag är glad för hans skull att han fått det nya uppdraget, men jag skulle gärna ha behållit honom i regionen. Jag vill tacka honom för hans goda arbete och engagemang och önskar honom all lycka framöver, säger hon.

Tomas, du har ju redan tidigare varit chef på HR i Stockholm, varför väljer du att gå till HR igen?
– Jag tycker att detta är ett av de viktigaste uppdragen inom svensk polis. Hur ska vi bli fler medarbetare? Vilken typ av kompetenser behöver vi på lång sikt? Hur ska vi höja statusen på yrket? Hur ska vi få fler karriär- och utvecklingsvägar? Svaren på de frågorna är avgörande för att vi ska lyckas i vårt uppdrag. Under de senaste åren har jag fått en ganska god bild av medarbetarnas utmaningar i vardagen – det tar jag med mig i mitt nya uppdrag, säger han.

Hur ser du tillbaka på tiden som polisområdeschef i sydvästra Götaland?
– Det har varit en av de bästa tiderna i mitt yrkesliv, men det har också varit svåra tider. Som när vår medarbetare omkom i en trafikolycka i somras och senare när beskedet kom om att han varit narkotikapåverkad vid olyckstillfället.
– Jag har haft möjlighet att starta upp ett helt nytt polisområde som består av delar av tre tidigare länsmyndigheter. Vi har jobbat mycket med att ena verksamheten, vi har rekryterat många medarbetare och vi har förbättrat våra utredningsresultat. Hittills i år har vi redovisat 850 fler ärenden till åklagare än samma period i fjol, vilket innebär att många fler brottsoffer fått sina ärenden utredda, säger Tomas Rosenberg.

 

Rektor, kärnverksamhet och HR

• Vid sidan av sitt arbete som polisområdeschef är Tomas Rosenberg sedan 2016 också rektor för Polishögskolan, som numera har avvecklats.
• Själv gick han ut polishögskolan 1995 och har därefter arbetat i en mängd funktioner inom kärnverksamheten. Bland annat som inre befäl, chef för brottsroteln och chef för kriminalenheten. Han har också arbetat på Rikspolisstyrelsen som nationellt ansvarig för polisens chefs- och ledarutveckling, ställföreträdande chef på HR-avdelningen samt chef för strategienheten.
• Han har gått det strategiska ledarskapsprogrammet samt tre steg inom polischefsberedskap, gjort myndighetspraktik på Säpo och utbildats till nationell kommenderingschef inom SPT. Han har också studerat ledarskap på universitet.

Till toppen