Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisanmäl sexuella övergrepp

Har du blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp? Polisen uppmanar alla som blivit utsatta att göra en polisanmälan.

Efter den senaste tidens samhällsdiskussioner kring sexuella övergrepp och sexuella trakasserier är det många som har frågor till polisen om hur polisen arbetar.

Emma Ramstedt, verksamhetsutvecklare inom brott i nära relationer på polisens Utvecklingscentrum Väst, svarar här nedan på några av de vanligaste frågorna:

Om jag blivit utsatt för ett sexualbrott, hur anmäler jag det?

Är det akut ska du ringa 112 direkt. Är det inte akut kan du ringa polisen på telefonnummer 114 14 för att göra en anmälan. Du kan också gå in på närmaste polisstation så får du hjälp där.

Ska man alltid anmäla eller finns det några krav som måste uppfyllas?

Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp tycker jag att du ska anmäla det och det finns inga krav alls som behöver uppfyllas. När du anmäler får polisen möjlighet att få en bild av hur omfattande problemet är och en eventuell återfallsförbrytare kan stoppas. Det kan vara svårt att anmäla men vi gör allt för att det ska kännas tryggt att vända sig till polisen.

Går det att vara anonym när man anmäler?

Nej det går inte att vara anonym om man är den som blivit utsatt, det vill säga att man är målsägande. Däremot kan man ta med sig en anhörig eller vän som stöd om man inte vill vara ensam, under till exempel förhör eller när man gör anmälan.

Måste man anmäla direkt?

Du kan göra en anmälan när du vill, men ju längre tiden går, ju svårare blir det att kunna säkra bevis vilket gör att det blir svårare för polisen att utreda brottet.

När preskriberas ett brott?

Det är olika preskriptionstid för olika typer av brott. För barn börjar preskriptionstiden inte löpa förrän man fyllt arton år.

Ska man anmäla om brottet blivit preskriberat?

Polisen tycker alltid att man ska anmäla om man blivit utsatt för brott. Gör en anmälan sen tar polisen och åklagare ställning till om det går att utreda vidare.

När man anmält ett sexuellt övergrepp, vad händer då?

Då kommer vi att hålla ett förhör med dig för att få information om vad som hänt. När vi har tillräckligt med underlag kan vi sedan ta ställning till om det ska utredas vidare eller läggas ned.

Om utredningen ändå läggs ner var ska man då anmäla?

Bara för att en utredning läggs ner betyder inte att den inte kan öppnas upp igen. Om nya bevis framkommer kan polisen välja att öppna utredningen igen. Genom din anmälan kan återfallsförbrytare upptäckas och polisen kan få värdeful information i ett större perspektiv. Vi uppmanar alltid alla som blivit utsatta för brott att anmäla det till polisen.

Kan man ta tillbaka sin anmälan om man ångrat sig?

Nej, det är åklagaren som beslutar om fallet ska utredas vidare. Däremot kan du berätta att du inte längre vill vara delaktig i utredningen, det är en rätt du har.


 

Till toppen