Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisen i Herrljunga: Färre kör rattfulla

Brottsförebyggande kommunikation, en ökad mängd tips från medborgarna och fler trafikkontroller har gjort att färre kör bil påverkade i Herrljunga kommun.

Polisen har ökat sin närvaro i Herrljunga kommun på flera sätt. Med målet att förebygga risker i trafiken relaterade till alkohol och droger, arbetar områdespolisen aktivt med tips som kommer in om personer som verkar ha problem med att dricka för mycket.
– Det kan vara grannar eller kollegor som hör av sig till oss, säger Sofie Pettersson, områdespolis i Herrljunga/Vårgårda.

Tipsen från lokalbefolkningen följs upp på olika sätt och polisen jobbar både civilt och uniformerat med nykterhetskontroller i hela kommunen.

– Vi kan se resultatet av att vi inte hittar så många rattfyllerister längre, vi vet ju att de finns, men de är mycket färre. En del har börjat cykla, vissa har till och med sålt sin bil och vi har till och med de som sökt hjälp för att ta tag i sina problem, säger Sofie Pettersson, områdespolis i Herrljunga.

I ett gemensamt medborgarlöfte lovade polis och kommun gemensamt att genomföra kontroll av tips om misstänkta rattfyllerister och trafikkontroller inriktade på nykterhet. Polisen lovade också att genomföra så kallade motiverande samtal med förare som stoppas för rattfylleri.

– När man stoppar den som är misstänk, frågar man om man är villig att ha ett samtal för att få hjälp och stöd med sitt missbruk, säger kommunpolis Robert Möörk.

Polis och kommun ser nu ett fortsatt behov av samverkan mellan olika myndigheter i syfte att ge stöd till personer som rapporteras för rattfylleri. Här ser polisen i Herrljunga ett behov av utbildning för poliser om hur man ska bemöta personer med missbruksproblem.

– Poliser möter personer med missbruksproblem oavbrutet och att ha kunskap om hur man ska bemöta det är naturligtvis jätteviktigt, säger han.

En avgörande faktor i det brottsförebyggande arbetet har varit den externa och interna kommunikationen kring medborgarlöftet.

– Vi kommunicerade ut till allmänheten att vi kommer att satsa ännu hårdare på arbetet mot rattfylleri, vilket gav effekt i Herrljunga. Vi var ute i lokal media, på facebook och olika möten. Och i ett litet samhälle som Herrljunga – det är klart att det sprider sig. Den allmänna medvetenheten blev mycket större om risken att åka dit, säger Robert Möörk. 

Se film om medborgarlöftet i Herrljunga kommun.

• Under 2017 har polisen tagit 8 rattfyllerister i Herrljunga. Förra året (2016) låg siffran på 31.
• Flera personer har slutat köra bil och cyklar istället.
• En person har tackat ja till att bli kontaktad av socialtjänsten för ytterligare samtal om hjälp och stöd för sitt missbruk. 

Till toppen