Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Stölder av kontokort och koder

Efter ett antal misstänkta fall av så kallad "shoulder surfing" i regionen vill nu polisen uppmana till vaksamhet.

Så kallad "shoulder surfing" går ut på att gärningsmännen kommer över koden till ett kontokort i samband med betalning eller uttag av pengar. Detta genom att helt enkelt titta över målsägarens axel i samband med att kortet används. Efter detta tillgrips kortet och i ärenden från region Nord har sedan de misstänkta gärningspersonerna använt kort och kod för att ta ut pengar.

- Det finns ett flertal fall med samma modus i andra delar av Sverige sedan tidigare i år. Nu ser vi det även i Norrland, säger Jessica Lindmark, förundersökningsledare vid Regionalt Bedrägericenter, region Nord.

- I flera ärenden har målsägarna efter att de har handlat i butik blivit kontaktad vid sin bil där en man har frågat dem om vägen. Målsäganden har då för en kort stund lämnat sin bil där kortet har legat för att senare upptäcka att kortet är borta, säger hon.

Visa inte koden

För att undvika att råka ut för ”shoulder surfing” vill polisen rekommendera allmänheten att ha för vana att titta så att ingen står väldigt nära då koden till kortet knappas in. Att med handen eller kroppen täcka för så att andra inte kan se din kod är också att rekommendera. Om någon försöker att distrahera dig i samband med att du knappar in koden bör detta också ses som en varningssignal. Det är då bättre att stanna upp, hålla hårt i kortet och vänta till dess att personen som distraherar har slutat med detta och backat undan.

För frågor, kontakta Jessica Lindmark, förundersökningsledare vid Regionalt Bedrägericenter region Nord.
Telefon: 11414 (be att få bli kopplad till Jessica Lindmark via växeltelefonist)

Här finns information om kortbedrägeri.

Här finns information om stöld av kontokort.
 

Till toppen