Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Vem släpper du in

Under två dagar den 27 och 28 november har tre hem i Hälsingland fått besök av okända kvinnor som uppger att de vill få ett glas vatten.

Tillvägagångssätt

Det är två kvinnor som ringer på och spelar att de är sjuka och behöver hjälp. De blir insläppta och under tiden den ene dricker vatten så söker den andre igenom lägenheten och hittar smycken och guld.

Brotten har skett i Ovanåker, Söderhamn och Hudiksvall.
Det sammanlagda värdet på det tillgripna är ca 100 000 kronor.

Det är samma tillvägagångsätt i alla fallen. Man har på flera platser i Sverige den senaste tiden haft liknande brott.

Polisens främsta råd för att undvika att bli utsatt för åldringsbrott kan sammanfattas i några enkla punkter:

• Håll ytterdörren låst även när du är hemma.
• Var vaksam om någon ringer på och du inte väntar besök.
• Är du minsta osäker – öppna inte dörren.
• Förvara inte kontanter eller värdefulla smycken lättillgängligt i hallen eller i sovrummet där tjuvarna brukar leta först.

Om man har blivit utsatt för brott

Om brottet redan skett är det viktigt att göra iakttagelser för att öka möjligheterna att klara upp åldringsbrottet, till exempel genom att notera så mycket detaljer som möjligt om signalement och bilen de misstänkta färdas i.

Ring polisen 112 och berätta vad som har hänt. Det är viktigt att polis får kännedom om brottet så fort som möjligt. Polisen försöker alltid att komma till brottsplatsen för att söka spår. 

Till toppen