Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Volontärer som gör en insats

Polisen har för första gången samlat volontärer från hela regionen för att medverka vid en större insats. Polisens volontärer möter allmänhetens frågor under EU-mötet.

På gula västar står det Polisens volontärer. I samlad formation rör sig tre volontärer runt Korsvägen i Göteborg.

– Vi vandrar runt och ska vara tillgängliga för allmänheten. Men vi ska också vara uppmärksamma på väskor eller andra saker som vi upplever misstänkta och kunna rapportera in det, säger Lennart Degerhult, volontär från Skövde.

För första gången har Polismyndigheten kallat in ett större antal volontärer från hela regionen för att delta i en kommendering. Ett 20-tal volontärer är på plats under det pågående EU-mötet.

– Deras huvudsakliga uppgift är att avlasta vår personal vid avspärrningarna och informera allmänheten om trafikläget och svara på frågor, säger Niklas Johansson, volontärsamordnare i Älvsborg som fått uppdraget att samordna volontärernas insats under EU-mötet.

Volontärerna har förberett sig genom att bland annat ta del av aktuell trafikinformation. Att svara på frågor är en central uppgift. Samtidigt kan volontärerna också vara en bro mellan allmänheten och polisen.

– Vi kan få kontakt med allmänheten på ett annat sätt. Jag kan flera språk. En gång kunde jag förklara för en liten pojke som var rädd för polisen, att polisen är här för honom. Det slutade med att han ville ta en bild tillsammans med en polis, berättar Freddy Dinawi från Trollhättan.

Målet med volontärverksamheten är att polisens och frivilligas gemensamma engagemang ska mötas. Förutom att kunna vara en resurs i den här typen av specifika insatser, kan verksamheten i förlängningen även bidra till ett tryggare samhälle med minskad brottslighet.

– Det känns bra att kunna göra en insats och ställa upp för civilsamhället, säger Ewa Degerhult, volontär från Skövde.
 
Vill du bli volontär?

Läs mer om polisens volontärer här

Till toppen