Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Antalet skjutningar i Stockholms län

Tolv personer har avlidit i samband med skjutningar i Stockholms län fram till den 18 oktober i år. I en tredjedel av de fallen pågår rättegång eller så har dom fallit. I övriga ärenden pågår ett fortsatt aktivt utredningsarbete.

– Skjutningar med koppling till gängkriminalitet är mycket svårutredda. En förklaring är att få vill träda fram och vittna - det gäller både direkt drabbade såväl som övriga som kan ha information. Men i år har vi ett antal fall där vi, trots i övrigt dystra siffror, fått resultat, säger Jan Evensson, som leder det riktade polisarbetet mot det grova våldet i region Stockholm.

101 konstaterade skjutningar har skett i region Stockholm fram till 18 oktober i år. Det är i princip lika många som förra året. Tolv personer har avlidit i samband med skjutningar och i en tredjedel av de fallen pågår rättegång eller så har dom fallit. I övriga ärenden pågår ett fortsatt aktivt utredningsarbete.

En särskild insats arbetar med de grova brotten
Våren 2017 beslutade Polisen i region Stockholm om en så kallad särskild händelse med anledning av de många grova brotten. Uppdraget omfattar i första hand brott där skjutvapen använts i offentlig miljö och som innebär fara för tredje person men också övriga grova brott.

– Insatser för att både förhindra att brott sker och kraftfulla utredningsresurser efter att brott har skett är av stor vikt, säger Jan Evensson.  

Insatserna har handlat om att agera mot grupper och individer som begår grova brott. Och att till exempel beslagta vapen, sprängmedel samt pengar och bilar för att göra det svårare och jobbigare att både vara kriminell och att välja en kriminell bana. Den som vill lämna det kriminella livet ska erbjudas möjlighet till det.

 – Mycket arbete återstår, men en ljusglimt i de mörka siffrorna är de fall där rättegång pågår och där domar fallit. Det visar att det går att komma till rätta även med denna typ av grov brottslighet, säger Jan Evensson.

FAKTA
Antalet bekräftade skjutningar åren 2014-2017

Under perioden 1 jan 2017 – 18 oktober 2017 skedde 101 bekräftade skjutningar som resulterade i 12 avlidna och 35 skadade.

Under samma period 2016 (2016-01-01 t o m 2016-10-18) skedde 103 bekräftade skjutningar som resulterade i 7 avlidna och 40 skadade.

Under samma period 2015 (2015-01-01 t o m 2015-10-18) skedde 87 bekräftade skjutningar som resulterade i 9 avlidna och 32 skadade.

Under samma period 2014 (2014-01-01 t o m 2014-10-18) skedde 70 bekräftade skjutningar som resulterade i 8 avlidna och 22 skadade.

FAKTA fördelning i polisområdena i region Stockholm

Skjutningar 21 september – 18 oktober 2017
Polisområde Stockholm Nord                                                              Skjutningar 4                                         
Döda 0                   
Skadade 2

Polisområde Stockholm City                                                               Skjutningar 1                                         
Döda 0                   
Skadade 1

Polisområde Stockholm Syd
Skjutningar 5                                         
Döda 0                   
Skadade 3

TOTALT                                                                                                                      Skjutningar 10                                      
Döda 0
Skadade 6

Skjutningar totalt 1 jan 2017 – 18 oktober 2017
Polisområde Stockholm Nord                                                              Skjutningar 49                                       
Döda 5                   
Skadade 13

Polisområde Stockholm City
Skjutningar 3                                        
Döda 0                   
Skadade 1

Polisområde Stockholm Syd                                                               Skjutningar 49                                       
Döda 7                   
Skadade 21

TOTALT                                                                                                                       Skjutningar 101                                     
Döda 12                     
Skadade 35

Definitionen av bekräftade skjutningar
En konstaterad skjutning är att det avfyrats projektiler med krutladdat vapen och det finns spår efter detta i form av kulor, hylsor eller skador på material eller personer som kommer av beskjutningen, alternativt att det finns fler än ett oberoende ögonvittne till skjutningen. Skjutningen måste också vara icke-legal och i inte uppenbart oavsiktlig.

 

Till toppen