Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Genomförd verkställighet

Tisdag 10 oktober verkställdes tio personer från Sverige till Afghanistan med ett chartrat plan. Med på planet var också ett antal personer som återvände från ett annat EU-land.

Flygningen var en så kallad joint return operations, JRO, som finansieras av EU:s gränskontrollorgan Frontex med syfte att transportera ett antal återvändare tillbaka till sitt hemland.

– Ombord fanns tio återvändare från Sverige, sju personer vars ärenden överlämnats från Migrationsverket till polisen för verkställighet och tre personer som blivit dömda till utvisning på grund av brott, säger Patrik Engström, chef för polisens nationella gränspolissektion.

Ursprungligen var flera återvändare inbokade på resan, men deras avvisningsbeslut ställdes tillfälligt in innan avresan. Deras ärenden kommer att utredas vidare av Migrationsverket.

Återvändarna eskorterades av personal från Polismyndigheten och Kriminalvårdens nationella transportenhet, NTE, sjukvårdspersonal, tolk och oberoende observatörer.

En av förutsättningarna för Frontex finansiering av resan är att den genomförs i samverkan mellan två eller fler av EU:s medlemsländer. Efter mellanlandning i ett annat EU-land tillkom därför ytterligare återvändare och medföljande personal från det landet.

– Planet avgick som planerat cirka klockan 22 svensk tid, och landade i Kabul på morgonen onsdagen 11 oktober. Där togs återvändarna emot enligt gällande rutiner av afghanska myndigheter samt personal från polisen och Migrationsverket. En person accepterades inte av afghanska myndigheter och fick följa med tillbaka till Sverige, säger Patrik Engström.

Läs mer om hur polisen jobbar med verkställighet av Migrationsverkets och allmän domstols beslut om avvisning och utvisning.

Till toppen