Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.

Övning mot terrorattentat gör polisen starkare

Under vecka 42 genomför polisen en internationell marin övning mot terror. Syftet är att öka polisens förmåga att hantera pågående dödligt våld, och övningen är en del av polisens långsiktiga arbete med att hantera terrorattentat.

I övningen deltar, förutom Sverige, även Norge, Finland, Danmark, Island, Belgien, Nederländerna, Tyskland och Spanien. Övningen sker inom ramen för ATLAS-nätverket där Europeiska unionens medlemsstaters nationella insatsstyrkor samövar och utbyter kunskap och erfarenheter, i syfte att öka och likställa förmågan att bekämpa terrorattacker och grov organiserad brottslighet. 

– Vi stärker gradvis vårt långsiktiga strategiska arbete med att höja polisens förmåga mot terrorattentat, den här övningen är en viktig del av det arbetet, säger Stefan Hector, chef för Nationella operativa avdelningens operativa enhet.

Under övningen samverkar polisen även med Säkerhetspolisen, Försvarsmakten, Kustbevakningen, Sjöfartsverket med flera. 

Samtidigt som denna övning, pågår en nationell övning där polisens samlade taktiska insatsförmåga övar på att hantera terror genom pågående dödligt våld. Polisen arbetar efter strategin: förebygga, förhindra, försvåra och hantera.

– Vi genomför återkommande gemensamma övningar där vi utbyter kunskap och metoder med andra länder, och tillämpar erfarenheterna inom den svenska polisens operativa verksamhet – det gör oss starkare, säger Stefan Hector.

Till toppen