Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polishus och demokrati under attack

Strax efter midnatt, natten till onsdagen 18 oktober, inträffade en detonation vid huvudentrén till polishuset på Berga i Helsingborg. Stora delar av entrén förstördes och all passhantering har flyttats till Ängelholm.

Att polishuset utsattes för en attack ser polisledningen i regionen oerhört allvarligt på.

- Det är ett allvarligt hot mot vårt samhälle och vår demokrati. Jag är mycket tacksam att ingen kom till skada och riktar ett stort tack till alla medarbetare i polisområdet nordvästra Skåne som gjort en fantastisk insats under natten och onsdagen, säger polisregionchef Carina Persson.

Vad som ligger bakom händelsen är oklart.

- Vi bedriver för närvarande ett väldigt gott polisarbete i området och det är väl rimligt att anta att sprängningen kan ha vara ett resultat av detta goda arbete. Jag vill samtidigt slå fast att om någon tror att de kan påverka oss med en sådan här handling misstar de sig grovt, säger chefen för Polisen nordvästra Skåne Patric Heimbrand och fortsätter:

- Det är få saker som motiverar oss mer än angrepp mot polisen, rättsamhället och demokratin. Jag slås av den djupa professionalitet och det goda humör som medarbetarna mött den här tuffa utmaningen med.

Under kommande dagar kommer både Polismyndigheten och fastighetsägaren göra en bedömning av skadeläget.  Tills annat meddelas sker ingen passhantering i Helsingborg. Två mobila polisstationer är placerade utanför polishuset för att exempelvis anmälansupptagning och andra ärenden. 

- Vi arbetar för fullt med alternativa lösningar och under onsdagen flyttades passutlämningen från Helsingborg till Ängelholm. Vi återkommer senare under veckan hur vi löser kommande dagar, säger lokalpolischef Sven Holgersson i Helsingborg.

Under förmiddagen fick en hastigt sammankallad presskonferens hållas i polishusets gymnastiksal eftersom övriga delar av bottenvåningen var avspärrad. Där medverkade bland annat Carina Persson, men även den lokala polisledningen.

- Verksamheten i huset pågår, i stort sett, precis som vanligt. Vår signal till kriminella och andra är att vi inte viker en enda millimeter. Dessutom visade angreppet att vår organisationen fungerar till 100 procent i en sådan här händelse, säger Sven Holgersson.

När det gäller själva polisutredningen kring händelsen, som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse, är sektionen för Grova brott inkopplad. Tillsammans med andra enheter arbetar man för att utreda händelsen och lösa brottet.

- Bland annat ska vi gå igenom kameramaterial. Jag har gott hopp om att vi ska få fast den eller de som är skyldiga till angreppet, avslutar Sven Holgersson.

 

Till toppen