Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Region Öst övar det nationella insatskonceptet

Under vecka 41 genomför polisen en övning i Södermanland där poliser från hela regionen deltar. Övningen är tänkt att utveckla förmågan för polisens insatsgrupper.

Under fyra dagar nästa vecka kommer poliser från alla våra tre polisområden i region Öst att samöva händelser och situationer som kan uppstå i vardagen. Måndag till torsdag träffas polisinsatschefer, insatsledare, hundförare, förhandlare och insatspersonal för att öva tillsammans.
- Vi kommer framförallt att öva på allvarligare händelser som kan uppstå i vår vardag. Det kan till exempel vara rån eller farliga personer, berättar Lars-Gunnar Rydholm, regional samordnare för NIK-konceptet.

Det innebär NIK

Polisens nationella insatskoncept (NIK) innebär att alla regioner snabbt ska kunna sätta in insatsgrupper, oavsett var behovet uppstår. Resursen är indelad i tre nivåer; nationell förmåga (nationella insatsstyrkan), förstärkt förmåga (polisregion Väst, Syd och Stockholm) och generell förmåga (polisregion Nord, Bergslagen, Mitt och Öst). Tanken är att samtliga tre nivåer ska ha samma arbetssätt och rutiner för att vid behov kunna arbeta tillsammans.
- Du kan likna det vid lego. Oavsett vilka bitar du använder så ska de kunna passa med varandra. Det har tidigare inom polisen inte funnits en ordentlig samordning gällande insatsresurser, så den här nya strukturen ger oss många fördelar genom enhetlighet, säger Lars-Gunnar Rydholm.

Övning på flera platser

Övningen kommer att ske runt om i Södermanland, men framförallt i och i närheten av Eskilstuna, Flen och Hälleforsnäs. Boende i området kan därför räkna med att det kommer röra sig en hel del poliser på olika platser i och runt dessa orter vid vissa tillfällen under nästa vecka.

- Det här är ett bra tillfälle för oss att få samöva med kollegor i hela regionen. Det är nödvändigt för att våra NIK-grupper snabbt ska kunna sättas in för att störa, begränsa och avbryta pågående våldsbrottslighet, säger Lars-Gunnar Rydholm.

Till toppen