Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Trafikskolor och hundklubbar ska hjälpa polisen

Nu startar projekt VAKSAM i fem skånska kommuner. Syftet är att förebygga bostadsinbrott.

Nu drar projekt VAKSAM igång i Ystad, Sjöbo, Skurup, Tomelilla och Simrishamn. Det innebär att fem trafikskolor och fem hundklubbar ska hjälpa till att förebygga bostadsinbrott. Tanken är att genom att öka antalet människor som rör sig i ett område, så ska potentiella inbrottstjuvar avskräckas från att begå brott.

- Det kan sägas vara en förlängning av konceptet med grannsamverkan, som bland annat handlar om att få ett hus eller område att se bebott ut även när ingen är hemma, säger Malin Sjöblom som är kommunpolis i Tomelilla.

Trafikskolorna och hundklubbarna får information om ett aktuellt bostadsområde som drabbats av inbrott, och förlägger då i den mån det går sina sina körlektioner respektive promenader och träningstillfällen till dessa områden och gator. De ska inte ingripa, utan det är deras blotta närvaro i områdena som ska förhindra brott.

- Vi sätter också upp skyltar, så att man som boende ser att ens område är föremål för särskild vaksamhet. Man kan hjälpa varandra att hålla uppsikt och meddela polisen om man ser något konstigt, säger Johan Sandelin som är kommunpolis i Sjöbo. Man kan ringa 114 14 eller mejla. Vid pågående brott ringer man 112.

Trafikskolornas bilar har blå dekaler i fönstren, och hundägarna har särskilda västar. Ser man dessa så vet man att de finns där för att hjälpa till att förebygga brott.

Läs gärna mer (och se bilder på skyltarna och dekalerna) på polisen.se/vaksam

Till toppen