Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Under vissa tider på året kan risken för bostadsinbrott öka

Ett av de tillfällena är hösten, när mörkret kommer tidigare på kvällarna. Att just mörkret kan vara en bidragande orsak till de ökade antal inbrotten kan vara att det är lätt för en inbrottstjuv att se om lyset i huset är släckt när det mörknat.

Under vår, sommar och de tidiga höstmånaderna är det ljust utomhus när många kommer hem från sina jobb, och det är från en inbrottstjuvs perspektiv svårt att avgöra om någon finns hemma eller inte. Men att ett hus är nedsläckt under och efter skymning kan vara en indikation på att ingen finns hemma, och tjuven ser ett tillfälle att ta sig in.

Så skyddar du dig mot inbrott
Det finns sätt att skydda sig mot inbrott. Att ge inbrottstjuven en känsla av att någon är hemma är ett. Att använda timer på lampor, som tänds vid olika tider. Är man bortrest så är det bra att en granne parkerar sin bil på uppfarten, skottar bort snö, trampar upp skospår i snön, kastar sopor i soptunnan och plockar in post så att brevlådan inte blir överfull.

Brottsförebyggande rådet har sammanställt internationell forskning som visar att grannsamverkan, genom att hjälpas åt att se efter varandras bostäder och uppmärksamma vilka personer och fordon som rör sig i området, minskar risken för inbrott med en fjärdedel. I länkarna nedan kan du läsa mer ingående om hur polis och andra samhällsaktörer jobbar med grannsamverkan och vem inom polisen som arbetar med grannsamverkan i området du bor.

Att ha ett lås av god kvalitet är viktigt. Hos auktoriserade låssmeder finns lås för dörrar och fönster som försvårar för inbrottstjuven. Att installera ett larm kan vara den yttersta åtgärden, men det är viktigt att komma ihåg att ett larm utlöses när tjuven redan är inne i bostaden, så man bör ändå tänka brottsförebyggande.

Märk-DNA
En relativt ny teknik att använda sig av är märk-DNA. En syntetiskt framställd vätska med ett unikt DNA som man kan pensla, ungefär som nagellack, på sina värdefulla föremål. Denna vätska är osynlig för blotta ögat men syns när man lyser med UV-ljus på den. Polisen söker efter märk-DNA på föremål man misstänker kan vara stulna, för att hitta rätt ägare. Använder man inte märk-DNA är det bra att märka upp sina saker på annat sätt, -en personlig märkning ökar möjligheten för polisen att hitta ägaren.

Att tänka på om du blivit utsatt
Om du har blivit utsatt för ett inbrott i din bostad ska du kontakta polisen omedelbart. Undvik att gå in i bostaden av två anledningar, dels kan det finnas gärningspersoner kvar i huset, och dels så kan spåren du lämnar efter sig i bostaden försvåra polisens möjligheter att säkra spår som inbrottstjuvarna lämnat efter sig.

Tipsa polisen
Polisen arbetar brottsförebyggande mot inbrott på flera sätt, bland annat genom att patrullera i villaområden på dagtid. Men boende kan också hjälpa varandra genom att vara uppmärksamma på omgivningen så att inbrotten kan minskas. Får man en magkänsla av att något är fel, kontakta på polisen via 114 14, eller 112 om man ser ett befarat pågående inbrott. 

Grannsamverkan

Bostadsinbrott

Märk dna

 

Till toppen