Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Därför beslutar polisen om demonstrationstillstånd

Polisen har utgått från gällande bestämmelser i beslutet om begränsat demonstrationstillstånd i Göteborg den 30 september.

Så här förklarar polisområdeschefen Erik Nord varför det inte är möjligt att neka tillstånd utifrån vem som är arrangör eller på grund av att demonstrationen sammanfaller med en religiös högtid:

”Det tillstånd vi har meddelat Nordiska motståndsrörelsen (NMR) om att genomföra en demonstration lördagen den 30 september 2017 i Göteborg väcker känslor och ifrågasätts från många håll. Det har vi förståelse för. 
 
Polisens uppgift är att tillämpa den lagstiftning som riksdagen har beslutat om. Vår uppfattning är att vi följt gällande bestämmelser när vi meddelat ett begränsat tillstånd ifråga om tid och plats för NMR. De begränsningar vi gjort utgår från premisserna ordning och säkerhet. Det finns inom ramen för nuvarande bestämmelser inga möjligheter att begränsa eller neka tillstånd bara på grund av att det är en nationalsocialistisk organisation som söker tillstånd. Inte heller är symbolfrågor, som att demonstrationen genomförs under en judisk högtid, skäl för att begränsa eller neka tillstånd.
 
Bakgrunden till bestämmelserna är att säkerställa den fria åsiktsbildningen där demonstrations- och mötesfriheterna är viktiga delar. Samtidigt är det viktigt att klargöra att opinionsyttringar inte är en frizon för brottslighet, till exempel genom olaga hot, uppvigling eller hets mot folkgrupp. Under demonstrationen den 30 september kommer vi vara uppmärksamma på sådan brottslighet. Vi kan ingripa mot brott direkt på plats men även i efterhand med stöd av filmdokumentation.”

Till toppen