Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Distansutbildning i Vänersborg lockar nya polisstudenter

När distansutbildningen i Vänersborg startade förra hösten var tanken att underlätta för fler att söka sig till polisyrket. Satsningen ser ut att ge resultat – ett år senare finns totalt 32 elever i utbildningen.

I början av september påbörjade den tredje omgången studenter sin utbildning. Det handlar om 13 distansstudenter, där merparten kommer från närområdet.

– Vi måste jobba på alla plan för att öka antalet poliser. Med distansutbildningen fångar vi upp en annan kategori sökande – de som inte kan flytta till någon av utbildningsorterna Växjö, Stockholm eller Umeå, säger Anders Henckel, aspirantutbildningsansvarig i region Väst.

Får besked om placering

Anders Henckel beskriver distansutbildningen som eftertraktad, med ett stort söktryck till de tretton platserna.  De nya antagningsreglerna kan också ha bidragit till intresset – nytt för i år är att studenterna redan i antagningsbeskedet får veta vilket polisområde de kommer att bli placerade i som färdiga polisassistenter, och även aspirantutbildningen utförs i det polisområdet. 

– Långsiktigt tror vi att det kommer att få positiva effekter att man vet var man hamnar, så att fler har möjlighet att söka polisutbildningen, säger Anders Henckel.

Möjlighet att rekrytera och behålla poliser i närområdet

I PO Fyrbodal ser man också positivt på distansutbildningen och vad den innebär för rekryteringsmöjligheterna på längre sikt.

– Den är ett mycket bra komplement till annan utbildning. Vi ser att det kan öppna upp möjligheten för personer som inte kan flytta under studietiden att våga söka och sedan vara säkra på att de kan få jobb i närområdet. På så sätt kan vi också få möjlighet att rekrytera och behålla poliser som kommer från Fyrbodal, säger kanslichef Lars Eckerdal.

Distansutbildningens praktiska moment är förlagda till Vänersborg, men studenterna är knutna till polisutbildningen på Linnéuniversitetet i Växjö.

Till toppen