Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Fjällräddningar sommarsäsong 2017

Under sommarmånaderna har totalt 133 fjällräddningar genomförts i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna.

- I Norrbotten har antalet insatser fördubblats sedan tidigare år, säger Stephen Jerand, polisens nationella samordnare för fjällräddningen.

Majoriteten av fjällräddningarna handlar om omhändertagande av skadade och sjuka personer. Anledningen till insatserna varierar kraftigt, det är allt ifrån frakturer till utmattning och olika sjukdomstillstånd. Frakturer är dock den vanligaste anledningen.

Vanligt med helikopter

Under årets första åtta månader har 335 fjällräddningar utförts, varav 133 stycken mellan 22 maj-31 augusti.  Under den senaste perioden har helikopter biträtt vid 100 insatser.

- Antalet insatser har ökat märkbart i Norrbotten. Delvis beror detta på en ökning av antalet besökare i fjällmiljö, men också på bättre statistikhantering av Polisen.

- Norrbotten är också det län som kräver mer luftburen räddning än övriga, utifrån sina avstånd och speciella terräng, säger Stephen Jerand.

"Lyckat koncept"

Nytt för i sommar är också att det skapats EFP-grupper (efterforskning försvunnen person) inom fjällräddningen. Denna resurs har funnits tillgänglig för regionsledningscentralerna (RLC) att använda vid sökandet av försvunna personer – även i andra områden än fjällområde. Under sommarsäsongen har denna resurs använts 19 gånger. Fjällräddningen har även hjälpt region Mitt med EFP-grupp.

- Min uppfattning är att konceptet varit lyckat och att RLC fick en kanonresurs att larma ut. Och bra jobb av RLC Nord att erbjuda region Mitt denna resurs i sommar då ett barn anmäldes försvunnen i Hudiksvall. Våra fjällräddare bidrog med en avgörande insats vid det uppdraget, säger Stephen Jerand.

Viktigt med förberedelse

Flera gånger i veckan inkommer samtal från personer som önskar fjällräddning. Men långt ifrån alla beviljas räddningstjänst. Det ska handla om risk för liv och hälsa eller att personen snabbt behöver vård eller annan hjälp. Beslut tas i varje enskilt fall i enlighet med kriterierna i gällande lagstiftning, Lag (2003:778) om skydd mot olyckor.

- Vi har haft en del besökare i fjällvärlden som ansett att det regniga vädret i år medfört att en del vandringsleder blivit svårtillgängliga, något som nybörjare i fjällen inte kan föreställa sig förrän de kommit på plats, berättar Stephen Jerand.
- Om man ger sig ut på fjällvandring måste man förbereda sig noga. Det är viktigt att vara rätt utrustad, ha koll på sin kondition och förstå att det kan bli ansträngande då vädret blir dåligt. Ha ingen övertro på mobiltelefonens täckning, ha med kompass och helst en aktuell karta. Och ha koll på väderprognoserna.

Statistik för perioden 22 maj till 31 augusti 2017.

Dalarna Jämtland Norrbotten Västerbotten
Antal insatser 6 39 75 13
- varav helikopter biträtt 3 25 61 11
EFP 2 8 7 2

I början av 2018 kommer en årssammanställning av 2017 års fjällräddningsstatistik.

Kontaktperson: Stephen Jerand

Läs mer om fjällräddningen här

Till toppen