Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Många blev av med körkortet utanför skolor

Under en sommarvecka fastnade över 700 bilister i fartkontroller utanför skolor runt om i Stockholm. Det trots att polisen ofta i förväg informerar om kontrollerna.

– Syftet med alla kontroller i trafiken är att minska antalet skadade och döda. Ett sätt är att minska hastigheten på utsatta vägar och gator, säger Göran Bolinder sektionschef i region Stockholm.

Mellan den 21 och 27 augusti genomfördes den så kallade nationella trafiksäkerhetsveckan. Inriktningen var att kontrollera hastighetsöverträdelser. I region Stockholm rapporterades 754 förare.

– Det viktiga är inte att rapportera så många som möjligt utan att hastigheterna sänks, säger Göran Bolinder. Det är därför vi också ofta försöker informera om att kontroller kommer att ske.

Av fortkörarna fick 74 förare sina körkort omhändertagna. Övrigas brott som uppdagades var exempelvis misstänkt drog- eller rattfylleri i 54 fall, 6 olovliga körningar och 4 narkotikabrott.

Kontrollerna var i huvudsak koncentrerade till skolor och förskolor, som i de flesta fall har begränsad hastighet till 30 km/h. Platserna för kontrollerna väljs ofta ut efter samråd med kommunerna och efter synpunkter som framkommit vid till exempel medborgarmöten.

Till toppen