Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Många inbrott på byggarbetsplatser i Östergötland

De senaste veckorna har ett stort antal inbrott på byggarbetsplatser anmälts i Östergötland. Tillvägagångssättet är likartat.

– Man bryter upp byggcontainrar och stjäl elektriska handverktyg, säger Joakim Wallberg på polisen i region Öst.

Sedan 1 augusti har fler än 40 stölder från byggarbetsplatser anmälts – bara i Östergötland. Runt 30 av dessa har varit i Linköpingsområdet.

  – Vi upplever att det har varit mycket inbrott och stölder på byggarbetsplatser ett tag nu. Inom region Öst har det varit mest i Östergötland, men liknande stölder förekommer även i övriga regionen och landet, säger Joakim Wallberg, analytiker på brottssamordningen i PO Östergötland.

Den gångna helgen anmäldes inbrott i byggcontainrar på tre olika platser i Linköping. Utrustning för ett värde av flera hundra tusen kronor stals. På torsdagen hade fortfarande ingen gripits för helgens stölder och polisen väntar på svaren från brottsplatsundersökningarna. Dna-spår har säkrats på flera av de andra brottsplatserna i länet.

– Vi tror att det rör sig om både lokala vaneförbytare och utländska grupperingar. För att kunna säkra spår på ett bra sätt vill vi gärna att den som utsätts för ett inbrott låter så mycket som möjligt vara orört till dess att vi, om möjligt, har varit på plats och säkrat spåren, säger Joakim Wallberg.

Använd märk-dna

Wallberg rekommenderar företag och privatpersoner att använda sig av så kallad märk-dna eller att stansa in kontaktuppgifter på utrustningen samt att vara försiktig med hur värdefull utrustning förvaras nattetid.

– Vi hittar tjuvgömmor med jämna mellanrum och om utrustningen då har varit uppmärkt kan vi återlämna stöldgodset till ägaren. Det allra bästa är självklart att inte lämna kvar värdefulla verktyg på byggarbetsplatsen, säger Joakim Wallberg.

Mer information

Märk-dna

Minska risken för inbrott.  

Kontaktperson för media:

Joakim Wallberg, analytiker på brottssamordningen i PO Östergötland. Telefon: 010-566 51 09.

Till toppen