Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Mellan snabba larm och långsiktigt arbete – områdespoliserna gör skillnad i Bisk

Områdespoliserna på Hisingen jobbar ständigt för att öka tryggheten i Biskopsgården. Synligheten och det kontaktskapande arbetet är viktiga delar. De är med på snabba ingripanden, samtidigt som de jobbar långsiktigt mot kriminaliteten i området.

– Vi jobbar väldigt strukturerat och uppdaterar ständigt våra lägesbilder. Vårt upplägg bygger på en i grunden amerikansk forskning med så kallade ”hotspots”. Just nu har vi prioriterat vår närvaro på fyra olika platser på Hisingen, förklarar Magnus Björk, chef för en av områdesgrupperna som jobbar över hela Hisingens yta.

Modellen bygger något förenklat på att polisen fokuserar sina resurser på specifika platser för att få ner brottsligheten. Det kan exempelvis handla om att störa ut narkotikahandeln på en given plats.

– Det är ett ständigt nötande och vi ligger hela tiden på. Det ska inte vara lätt att vara kriminell i Biskopsgården, säger Magnus Björk vidare.

Möta medborgarna
Samtidigt är tanken att patrulleringen också ska vara ett tillfälle att möta medborgarna och att de ska känna en trygghet i att vända sig till polisen.

– Vi får in många tips när vi är ute. Det är tjusningen att jobba i en områdespolisgrupp. Vi kan agera själva på de tips får in, göra slagningar i våra system och se om det är något vi ska jobba vidare med, berättar Magnus Björk samtidigt som han tillsammans med kollegan Andreas Salsborn går in i en fruktaffär vid Friskväderstorget för att hälsa på ägaren.

Brett uppdrag
Det grundläggande uppdraget för områdespoliserna är att arbeta långsiktigt med kontaktskapande, brottsförebyggande och trygghetskapande åtgärder utifrån en lokal lägesbild.

– Här möter vi människor med en annan bakgrund och ett annat tänk. Här finns också en grov kriminalitet. Jag hade ingen dröm om att bli polis. Men jag har alltid velat jobba i en utmanande miljö, där jag har en möjlighet att påverka, säger Andreas Salsborn.

Göra skillnad
Att lära känna sitt område och dess invånare är en stor del i områdespolisens vardag. Vissa av poliserna engagerar sig djupt och kanske köper fotbollsskor till barn på drift. De hjälper till för att varje steg ska gå i rätt riktning. Ibland går det. Ibland inte. Andra gånger är personerna de möter en del av ett persongalleri som står för en stor del av kriminaliteten i området. Möten som ibland kräver helt andra medel. Oavsett om det handlar om fotbollskor eller handfängsel, så finns det hos många poliser en ambition att skapa en förändring.

– Efter några år har jag nu landat i en vilja att faktiskt kunna göra en skillnad. Jag gillar också tanken att vi ska ha medborgarna i fokus. Vi är här för dem och jag känner en stolthet i det vi gör, säger Magnus Björk.

Långsiktigt arbete mot kriminella
Lokalpolisområdeschefen Jörgen Thorén är nöjd med resultatet av Hisingspolisens arbete mot gängrelaterat våld i offentlig miljö som har varit huvudfokus sedan 2016.

– Vi har kraftsamlat mot illegala vapen och öppen narkotikaförsäljning. Hittills i år har vi beslagtagit 15 vapen kopplat till gängmiljön. Vi gör frekvent stora narkotikabeslag av vanligtvis cannabis och amfetamin men även kokain. Vi märker också en markant ökning av rapporterade narkotikabrott avseende innehav och eget bruk under 2016 och 2017. Varje ingripande är ett led i vårt långsiktiga arbete mot kriminella i området och för att trygga våra torg, säger Thorén.

Till toppen