Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Misstänkta rånare gripna efter sökinsats

Trots att det bara fanns vaga uppgifter om tre rånare och en flyktbil som lämnade i oklar riktning hade polisen gripit tre misstänkta män två timmar efter det väpnade rånet. Stora resurser och kunniga polisen var nyckelfaktorerna till framgången.

Vid 13-tiden måndag 11 september kommer ett larm om väpnat rån i Bålsta centrum in till polisen. Tre gärningsmän beväpnade med skjutvapen tar sig in i affären och flyr sedan från platsen i en bil. Uppgifterna om bilens riktning är vaga och spretar, men en stor sökinsats startar omedelbart med bland annat helikopter och hudförare.
- Som mest är vi runt 20 enheter som deltar i sökandet, säger Maria Agby, polisinsatschef.
31 minuter efter larmet ger arbetet resultat när en patrull får syn på den misstänkta flyktbilen. Tre män springer från den. En av dem grips i nära anslutning.
- Anledningen till att vi lyckades träffade på bilen trots vaga uppgifter är polistaktik som byggs upp genom erfarenhet och magkänsla hos poliserna ute på plats, säger Maria Agby.

Tre gripna
Patruller från både Uppsala och Stockholm fortsätter sökandet efter de två andra personerna i närområdet kring bilen. Flera personer kontrolleras och i två av kontroller framkommer uppgifter som gör att även de blir misstänkta. Två timmar efter larmet är tre misstänkta gärningsmän gripna.
- Det handlade om ett strategiskt tänk och uthållighet från alla på plats. Det var ett grymt jobb med många inblandade som gjorde det möjligt, säger Maria Agby.

Åklagare anhöll de tre männen senare, misstänkta för grovt rån.

Till toppen