Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Omfattande tjuvfiske

Under torsdagen gjorde polisen tillslag mot några fastigheter i södra Tingsryds kommun i gränstrakterna mellan Blekinge, Kronobergs- och Skåne län.

Åtta män i 40-60 års-åldern frihetsberövades och sitter anhållna misstänkta för delaktighet i omfattande tjuvfiske i insjöar. Brottsrubriceringarna är medhjälp till grovt brott mot fiskelagen samt häleri.

Sedan tidigare sitter två utländska medborgare häktade i Växjö misstänkta för grovt brott mot fiskelagen. I denna utredning har polisens utredare gjort fynd som ledde fram till torsdagens tillslag.

De åtta männen som anhölls under torsdagen är utländska medborgare. Polisen har vid tillslaget mot olika fastigheter gjort beslag av fiskeutrustning, båtar, båtmotorer, kräftor, fisk(gös) och utrustning för distribution och hantering av kräftor och fisk i stor omfattning.

Fynd från tillslaget tyder på omfattande tjuvfiske och organiserad brottslighet.

En lastbil med kylaggregat har också tagits i beslag.

En omfattande förundersökning har inletts som leds av kammaråklagare Saramaria Johansson, Växjö.

Polisen vill nu uppmana fiskerättsinnehavare i Blekinge, Kronobergs och Norra Skåne att titta till sina fiskevatten. Polisen tror att de misstänkta männen har en mängd kräftmjärdar och nät utlagda i olika sjöar som nu kommer att bli kvar i sjöarna. Polisen har ingen närmare uppfattning vilka sjöar det kan röra sig om.

Tjuvfiskarna lägger ut sina redskap på rev vilket innebär att redskapen är sammansatta under vattenytan med rep. Endast ett flöte kan vara synligt eller ett rep som går upp ur vattnet till ett träd.

Anträffas olovlig fiskeutrustning skall en polisanmälan göras. Polisen efterfrågar också tips om iakttagelser av misstänkta tjuvfiskare inom de aktuella länen och gärna med beskrivning av bilar eller registreringsnummer. Tips lämnas till polisen via tfn 114 14.

Eventuella frågor från media besvaras av presstalesman Robert Loeffel, 010-56 22144.

Till toppen