Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Rikspolischefen: Krävs förbättrad arbetsmiljö

Fler poliser, bättre skyddsutrustning och tydligare straff för brott mot poliser. Det är de viktigaste åtgärderna för motverka attacker mot poliser, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Den gånga veckan har det inträffat flera attacker mot poliser som arbetar yttre tjänst. Bland annat blev en polis knivhuggen i ryggen under en insats vid Medborgarplatsen i Stockholm.

− Jag blir oerhört upprörd när våra medarbetare blir utsatta för brott och övergrepp. Vi måste få till en ändring snabbt. Vår personal ska känna sig trygga och säkra. Vi behöver öka takten i det utvecklingsarbete som pågår kring polisers arbetsmiljö. En attackerad polis ska inte stå ensam, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Fler poliser krävs

Enligt rikspolischefen arbetar Polismyndigheten med frågan utifrån flera olika spår.

− För det första behöver vi bli fler poliser vilket vi nu får resurser till genom regeringens budgetbesked. Antalet poliser har betydelse för tryggheten. Det andra är att vi måste få skärpta straff för de som begår brott mot blåljuspersonal.  Vi måste också öka tempot när det gäller bättre utrustning och förbättrade arbetsvillkor.

Bättre skyddsutrustning

Kring utrustning och teknik pågår ett stort antal insatser inom ramen för arbetet att förbättra polisens förmåga att möta terrorism och annan allvarlig brottslighet. Det ska ge fler och bättre skyddsvästar, ballistiska hjälmar och förstärkningsvapen. Ett starkare skydd av fler polisbilar, med bland annat krossäkra glas, ingår även i detta paket.

Polisen arbetar även med att utveckla kamerövervakningen i fler områden för att ge bättre överblick och ledningsförmåga vid pågående insatser, vilket kan stärka skyddet för poliser i yttre tjänst. Ett projekt pågår också för att utveckla användningen av kroppsburna kameror för poliser som arbetar i utsatta miljöer.

Bättre stöd vid incidenter

Polisen arbetar även med att utveckla stödet för personal som utsätts för hot och våld. Ett område som är särskilt i fokus är ersättningen när man utsätts.

− Idag är det för svårt för våra medarbetare att få kränkningsersättning när de utsätts för hot eller våld i tjänsten. Vi ska därför se om vi kan träffa en kollektivavtalsöverenskommelse för att förbättra detta stöd. Men det här måste förhandla om med våra arbetstagarorganisationer, säger rikspolischef Dan Eliason.

Hårdare straff krävs

För närvarande pågår också en statlig utredning som tillsatts av regeringen där riksåklagaren ska se över det straffrättsliga skyddet för blåljuspersonal. Rikspolischefen säger att han har diskuterat med utredaren om att det måste gå snabbare att få fram konkreta förslag som skyddar poliser.

− Jag har höga förväntningar på utredningen och vill se snabba resultat. Det har jag också framfört till justitieministern. Det bör ses extra allvarligt att angripa eller rikta sabotage mot de som har i uppdrag att skydda allmänheten från brott. Det är en viktig signal både till de som begår brotten och till blåljuspersonalen. Samhällets respons måste vara betydligt hårdare och tydligare än idag, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Till toppen