Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Stora mängder tramadol har beslagtagits

Cirka 25 miljoner tabletter, kapslar och ampuller har tagits i beslag och över 3 500 webbsidor har stängts ner. Det är resultatet av den årligen återkommande internationella kontrolloperationen mot olagliga läkemedel, Pangea X.

I Sverige beslagtogs cirka 110 000 tabletter och 1,5 kilo pulver av det smärtstillande och narkotikaklassade läkemedlet tramadol.

– Polisen har bland annat fokuserat på genomgång av webbsidor och att informera internetleverantörer, webbhotell och domänägare om kunder som ägnar sig åt försäljning av illegala läkemedel. Vi har anmält ett stort antal försäljningssidor, vilket i sin tur lett till att många av dem har kunnat stängas ner, säger Emil Eisersjö, kommissarie, nationella operativa avdelningen.

Polisen, Läkemedelsverket och Tullverket har samverkat i operationen, som omfattat insatser mot både införsel och försäljning av olagliga läkemedel, det vill säga läkemedel som inte har tillstånd att säljas i Sverige.

De internationella resultaten från Pangea X på Interpols webbplats,www.interpol.int

Om Pangea X

Kontrolloperation Pangea X genomfördes i post- och kurirflödena på Arlanda den 12 september till 19 september. Brottsbekämpande myndigheter och läkemedelsverk världen över deltog i kontrolloperationen för att gemensamt inrikta sig mot illegal onlineförsäljning av olagliga läkemedel.

Tullkontroller har genomförts vid post- och kurirterminaler vid Arlanda som hanterar försändelser från utlandet. Läkemedelsverket har identifierat försändelser som främst innehöll tramadoltabletter som misstänks vara beställningar från nätapotek. Polisen har bland annat fokuserat på genomgång av webbsidor.

Om tramadol

Narkotikaklassat läkemedel. Ett av de vanligaste läkemedlen mot smärta. En opioid (liknar morfin). Beroendeframkallande, liksom andra opioider. Överdos kan slå ut andningen och orsaka kramper. Slutar man ta läkemedlet plötsligt kan man få svår abstinens med till exempel diarréer, darrningar, svettningar, depression och ångest. Man kan därför behöva stöd och hjälp för att trappa ut stegvis. En påverkad person får små pupiller och hängande ögonlock, blir medvetandesänkt och sluddrig.

 

Till toppen