Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Åtal väcks i stor utredning av sexualbrott mot barn

I dag lämnades ett mycket omfattande åtal in till Eskilstuna tingsrätt som rör internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn. En man i 30-årsåldern sitter sedan ett år tillbaka häktad, misstänkt för 350 olika brottsmisstankar mot 65 barn.

Misstankarna mot mannen är barnpornografibrott, sexuellt ofredande, utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt övergrepp och våldtäkt mot barn. De 65 målsägarna är samtliga flickor och var i åldersspannet 10-15 år när brotten begicks. De flesta av brottsmisstankarna, förutom våldtäkterna, har skett via webbkamera.

– Målsägarna är geografiskt utspridda över hela Sverige, från Malmö i syd till Gällivare i norr, säger Jörgen Skarin, gruppchef för polisens grupp för IT-relaterade sexuella övergrepp mot barn i polisregion Öst.

Utredningsmaterialet är på över 8000 sidor, och bakom åtalet ligger ett mycket omfattande polisarbete från Jörgen Skarin och hans nio medarbetare.

– Vi började arbeta med ärendet 2016, men den nu misstänkta mannen identifierades under våren 2017 genom kartläggning av olika konton på sociala medier, säger Jörgen Skarin.

Hans grupp arbetar med alla typer av internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn, ofta sådana som börjar med att en okänd person tar kontakt med barn över nätet.

– Vi kartlägger och försöker identifiera personen, och jobbar vidare därifrån. Vi jobbar bland annat med sociala medier, information som finns i telefoner och datorer, samt information på lagringsmedia som USB-minnen, hårddiskar och molntjänster.

Förhandlingarna i Eskilstuna tingsrätt börjar måndag 16 april och man räknar med att behöva 26 förhandlingsdagar för att hinna igenom alla brottsmisstankar mot den misstänkte mannen.

 

Frågor:
Kammaråklagare Thomas Bergström
Åklagarkammaren Eskilstuna
010-562 59 42

Till toppen