Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Domar efter avbruten fotbollsmatch i Södertälje

Nio personer har nu fått fällande domar efter en fotbollsmatch mellan Syrianska FC och Dalkurd förra sommaren. ”Dessutom blev hela 23 personer arrangörsavstängda”, säger polisinsatschef Jonas Packalén, polisen i Södertälje.

Den 3 juni 2017 spelades en fotbollsmatch i Södertälje mellan Syrianska FC och Dalkurd. Matchen fick avbrytas efter att knallskott kastats in på fotbollsplanen och skadat en spelare.

– Det var stökigt redan före matchstart och vi beslagtog pyroteknik. Under matchen tändes sedan ett stort antal bengaliska eldar och även ett knallskott kastades in på arenan, säger polisinsatschef Jonas Packalén.

Knallskottet landade i närheten av en spelare som fick föras till sjukhus. Personen som kastade in fyrverkeripjäsen har nu dömts till en månads fängelse för misshandel. I samband med detta uppstod våldsamheter där ordningsvakter skadades. Matchen bröts omedelbart i samband med detta.

Nu har samtliga nio tilltalade dömts av Södertälje tingsrätt. Åtalspunkterna var bland annat våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och brott mot ordningslagen. Även den nya lagen mot maskeringsförbud kunde användas. Förutom fängelsestraff utdömdes dagsböter och villkorlig dom med samhällstjänst.

– Det är ovanligt att så många döms på samma gång för sådana här brott. Och det är särskilt ovanligt att man lyckas identifiera och lagföra en person som kastat in ett knallskott och fått matchen avbruten. Tack vare gediget utredningsarbete och god lokalkännedom lyckades vi ge åklagaren underlag som räckte till fällande domar, säger Jonas Packalén.

Utöver de nio dömda har även 23 personer blivit avstängda av arrangören Syrianska FC, vilket i sammanhanget är ett mycket stort antal personer. Tio personer har även fått tillträdesförbud.

– Syrianska FC har tagit kraftigt avstånd från händelserna och samarbetat mycket väl med polisen från dag ett, tillägger Jonas Packalén.

Till toppen