Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Polisen varnar för falska tabletter

Falska tabletter, två med omslag och två utan

Exempel på de falska tabletterna, med och utan förpackning. Bild: Polisen

Polisen har tidigare varnat för falska tabletter som innehållit fentanyl. Vi vill nu varna för ytterligare ett förfalskat läkemedel som istället för Oxykodon visat sig innehålla Metoxiacetylfentanyl.

Det aktuella läkemedlet har sålts förpackat i blister (tablettkartor) under namnet Hexapharm Oxycodone 80 mg och tabletterna har varit märkta OC 80, se bild. Försäljningen av tabletterna kan förekomma både på internet och i gatumiljö.

Metoxiacetylfentanyl är en extremt potent substans som orsakat flera dödsfall i Sverige. Substansen är narkotikaklassad.

Falska läkemedel allt vanligare

Polisen vill generellt varna för att falska läkemedel blir allt vanligare.

– Att köpa tabletter på nätet eller på gatan kan medföra stora faror. Även risken för att man får förfalskningar är mycket stor. Förfalskningarna kan vara mycket välgjorda och man förfalskar inte bara själva tabletten utan det förekommer att man även förfalskar blister och förpackning, säger Stewe Alm vid polisens nationella operativa avdelning.

77 procent av Xanax-tabletterna falska

Nationellt forensiskt centrum, NFC, analyserar alla beslagtagna tabletter som är märkta Xanax. Av 1 337 analyser som gjorts mellan 2011 och 2018 har 77 procent visat sig innehålla andra substanser än alprazolam.

Vanligen innehåller de förfalskade tabletterna någon annan bensodiazepin, men sedan november 2017 har större och större andel av tabletterna innehållit fentanylanaloger.

Under 2018 har 15 procent av beslagen av Xanax innehållit den livsfarliga fentanylanalogen cyklopropylfentanyl. Cyklopropylfentanyl har orsakat minst 72 dödsfall genom förgiftning i Sverige.

Till toppen