Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Femtio procent polis, femtio procent ryttare

Hästen Sluga Sigge +3

 • Hästen Sluga Sigge
  Sluga Sigge. Bild: Polisen
 • Trähästar som används för att stresstesta den som söker tjänsten som polisryttare.
  Trähästar som används för att stresstesta den som söker tjänsten som polisryttare. Bild: Polisen
 • Hästarna Q2 och Casmir med hästskötarna Patrik och Celin.
  Hästarna Q2 och Casmir med hästskötarna Patrik och Celin. Bild: Polisen
 • hästar14
  Therese Lindberg i rummet med hästarnas utrustning. De anställda har samlat till en kristallkrona i taket. Bild: Polisen
Bild /4

För att söka en tjänst som polisryttare i Stockholm behöver du vara polis och en mycket god ryttare. Får du tjänsten har du fått den i stor konkurrens med många andra hästintresserade poliser.

– Det är en livsstil att vara ridande polis, du kombinerar arbetet med ett intresse, säger Therese Lindberg, gruppchef på polisrytteriet i Stockholm.

Polisrytteriet i Stockholm som består av 20 ryttare och 25 hästar delar stall, hagar och ridhus med försvaret på K1. När Therese Lindberg började här 1993 var polisryttare ett mansdominerat yrke och det gick att lära sig att rida under tid. Idag krävs det att du är en duktig ryttare för att komma ifråga för polisrytteriet, där kvinnor numera är i majoritet.

Stresstest på trähäst

Har du sökt till polisrytteriet och blir uttagen får du bland annat göra praktiska prov. Sittande på en trähäst ska du hantera en stressig situation med personer som låtsas vara en stökig folksamling. I ett annat moment ska du rida en av polishästarna och visa att du inte bara kan färdas på hästryggen utan även kan påverka och inverka på hästen.

– Du behöver vara modig. Du vet aldrig hur en häst reagerar första gången du rider på den. Det handlar om att skapa förtroende hos hästen och att
hästen får förtroende för dig, säger Therese Lindberg.

Det är höga krav och hård konkurrens om de få tjänster som kommer ut.

– Många har fått sina drömmar krossade när de inte fått tjänsten. Ge inte upp, nyligen började en kvinna som sökt hit tre gånger, berättar Therese.

Alla polisryttare har sin egen häst eller flera. En ryttare kan ha en unghäst som är under upplärning och dessutom en äldre häst som behöver trappa ner.

Skötseln av hästar, utrustning och stall tar civilanställda hand om. Som polisryttare behöver du ägna mycket tid åt att träna din häst för att samarbetet ska fungera under arbetspassen.

Mer information

Till toppen