Javascript är inte påslaget i din webbläsare. Vi rekommenderar att javacsript är aktiverat i webbläsaren, för bästa användning av webbplatsen.
Sök på polisen.se

Framgångsrikt år för utredningsenheten i polisregion Syd

Bedrägerier i mångmiljonklassen, stora internationella narkotikaärenden, kalla fall som tagit ny fart och människohandelsoperationer. Det är ett axplock av allt det som polisregion Syds utredningsenhet har jobbat med under 2017.

Den regionala utredningsenheten i polisregion Syd ansvarade under 2017 för bland annat miljö- och arbetsmiljöbrott, IT-brott som kräver specialistkompetens, bedrägeribrott, penningtvättbrott samt gränsöverskridande internationell grov organiserad brottslighet som till exempel människohandel och grova vapenbrott.

Enhetens årsrapport är nu klar och det konstateras att polisen i Syd under året hanterat många grova våldsbrott i Malmö och västra Skåne. Det har satt kriminalteknikerna under stor press och de två beredskapsorganisationer, som verkar i regionen, har i stora delar fått tas i anspråk för dessa våldsbrott.

- Även brottsofferverksamheten och utredning- spaningsorganisationen har arbetat med den organiserade brottsligheten och då särskilt inriktat på de prioriterade geografiska områdena, säger Petra Stenkula som är chef för enheten.

Flera stora bedrägerier med IT-knytning har hanterats under året, bland annat Homoki där åtta personer åtalades i en av de största dataintrångshärvor i svensk historia. Ett omfattande nationellt tillslag gällande barnpornografi genomfördes också. Polisen slog till på sex olika adresser i Region Syd samtidigt.

- Operationen var historisk genom att det var den första egeninitierade nationella insatsen som genomförts av svensk polis på området, säger Petra Stenkula som är nöjd med året som gått.

- Alla bidrar till helheten. Vi har jobbat med att metodutveckla, förfina och arbeta med samtliga delar i vårt uppdrag under 2017 och det arbetet tar vi med oss in i 2018. Det känns för den organiserade brottsligheten i Syd att polisen är framåtlutad och det fortsätter vi med!

Vill du läsa hela rapporten kan den beställas via registratorn i polisregion Syd

Till toppen